Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Noul președinte al Georgiei a…

Noul președinte al Georgiei a depus jurământul de învestire în funcție pe fondul protestelor masive

Miheil Kavelașvili, un critic dur al Occidentului, a depus duminică jurământul în funcția de președinte al Georgiei. Fosta președintă, Salome Zurabișvili, a anunțat că părăsește palatul prezidențial, dar afirmă că rămâne „președintele legitim” al statului. Mii de oameni au format un lanț uman în capitala Georgiei, Tbilisi, în timp ce noul președinte se pregătea să depună jurământul, potrivit adevărul.ro.

Miheil Kavelașvili a depus duminică, 29 decembrie, jurământul în funcția de președinte al Georgiei. Fosta șefă de stat, Salome Zurabișvili, a afirmat că rămâne „președintele legitim” al statului. 

Învestirea unui nou președinte, fostul fotbalist de la Manchester City, Mikheil Kavelashvili, care este văzut ca un aliat al partidului de guvernământ Visul Georgian – este programată duminică. Dar actualul șef al statului, Salome Zourabichvili, refuză să demisioneze, calificând alegerea ca fiind nelegitimă, relatează BBC.

Partidul Visul Georgian, care este la putere de 12 ani, a câștigat alegerile parlamentare din octombrie, moment care a declanșat un val de proteste în urma unor acuzații de fraudă. Protestatarii au format sâmbătă un lanț uman întins pe kilometri.

„Sunt în stradă împreună cu toată familia mea, încercând cumva să smulg această mică țară din ghearele imperiului rus”, a declarat un protestatar pentru Associated Press.

Fostul fotbalist Mihail Kavelaşvili, acum un politician suveranist conservator, a fost ales preşedinte al Georgiei de parlamentul de la Tbilisi, în urma unui vot boicotat de opoziţia ce nu recunoaşte rezultatul alegerilor legislative pe care le-a pierdut în faţa partidului de guvernământ Visul Georgian.  

Opoziția acuză ingerințe rusești

Cele patru blocuri ale opoziţiei au obţinut împreună doar 38%. Opoziţia, sprijinită de preşedinta Zurabişvili, susţine că ar fi existat fraude şi ingerinţe ruseşti şi solicită repetarea scrutinului.

Guvernul de la Tbilisi, care a respins acuzaţiile de fraude electorale şi ingerinţe ruseşti, a anunţat suspendarea procesului de aderare la UE până în 2028, acuzând Bruxelles-ul de „şantaj”. Comisia Europeană însăşi anunţase încă dinaintea alegerilor îngheţarea acestui proces, în urma adoptării de către parlamentul georgian a unei legi a „agenţilor străini”, care obligă mass-media şi ONG-urile ce primesc finanţări din străinătate să îşi dezvăluie aceste sursele externe de finanţare.

Partidul Visul Georgian al premierului Kobahidze ar fi beneficiat în alegeri de pe urma temerii populaţiei că un guvern pro-occidental ar putea implica Georgia într-un nou război cu Rusia – după cel din 2008, când preşedinte al ţării era Mihail Saakaşvili, în prezent opozant încarcerat – a obţinut la scrutinul legislativ aproape 54% din voturi.