Noul director al Serviciului Vamal, despre activitatea de asistent al unui deputat din partidul lui Plahotniuc: „Eu am fost întotdeauna într-un singur partid”
Noul director al Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a colaborat, în perioada 2017-2019, cu Demian Caraseni, deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova, controlat în acea perioadă de Vladimir Plahotniuc. Iacub a fost asistentul acestuia, dar spune, într-o declarație pentru ZdG, că au avut o colaborare „tehnică”. „Nu cunosc nimic despre activitatea dumnealui”, a declarat Alexandru Iacub pentru ZdG, cu referire la acea perioadă. În 2023, Caraseni a fost învinuit că ar fi pretins și primit 12 mii de euro mită, potrivit Procuraturii Anticorupție.
Alexandru Iacub a fost numit miercuri, 28 august, în funcția de șef al Serviciului Vamal. Acesta este al patrulea șef la Serviciului Vamal din ultimii trei ani. Joi, 29 august, Ministra Finanțelor Victoria Belous l-a prezentat efectivului instituției pe noul director al Serviciului Vamal. Victoria Belous a evidențiat importanța continuării reformelor demarate și a subliniat obiectivele majore pentru instituție.
„Domnul Iacub va avea drept priorități optimizarea și îmbunătățirea interacțiunii Serviciului Vamal cu mediul de afaceri, eliminarea factorilor de corupție, îmbunătățirea condițiilor de activitate ale angajaților și digitalizarea proceselor operaționale ale Serviciului Vamal”, a punctat ministra.
CV-ul noului director al Serviciului Vamal
Alexandru Iacub a menționat că, activitatea în cadrul Serviciului Vamal se va desfășura conform principiului „Siguranță prin integritate, eficiență prin colaborare, dezvoltare prin inovație”.
Până la funcția de director al Serviciul Vamal, el a deținut și alte funcții, potrivit CV-ului său.
- în perioada 2010-2012, el a fost Specialist în cadrul Serviciului Administrație publică, Consiliul Raional Hîncești.
- Ulterior în 2012-2013 el a fost Specialist principal în cadrul Direcției Economie și Cooperare transfrontalieră, Consiliul Raional Hîncești.
- În 2013-2017 a deținut funcția de Șef direcție în cadrul Consiliului Național de Acreditare a Prestatorilor de Servicii Sociale.
- Între 2017-2019, Alexandru Iacub a fost asistent în Secretariatul Parlamentului.
- După ce în 2019 modificările legislative prin care a fost exclusă funcția de asistent de deputat au intrat în vigoare, acesta și-a continuat activitatea în calitate de consultant principal în Direcția generală juridică, Secretariatul Parlamentului până în 2022.
- În septembrie 2022, a fost numit secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
După ce în spațiul public a apărut informația că între 2017 și 2019, actualul director al Serviciului Vamal a colaborat cu fostul deputat democrat Demian Caraseni, fiind asistentul acestuia, ZdG a solicitat informații suplimentare de la Parlamentul R. Moldova. Instituția a confirmat că între 03 octombrie 2017 și 28 februarie 2019 Alexandru Iacub a activat în cadrul Secretariatului Parlamentului în funcția de asistent al deputatului Demian Caraseni.
Demian Caraseni a fost deputat în Parlament pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM) între anii 2014-2019, perioadă în care funcţia de preşedinte al Partidului Democrat a fost ocupată de oligarhul Vladimir Plahotniuc.
Conform Moldova Curată, Caraseni este de profesie pedagog, însă în cea mai mare parte a carierei sale s-a ocupat de politică și a deținut funcții în instituții de stat. Demian Caraseni a fost, timp de două mandate, primar al satului său de baștină, Congaz din autonomia găgăuză, fiind ales în 2003 și în 2007. A făcut parte din Partidul Comuniștilor. În anul 2007 a primit ordinul Meritul Civic de la președintele de atunci al R. Moldova, Vladimir Voronin.
În 2023, Caraseni a fost trimis în judecată pentru trafic de influență
În 2008 a devenit deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei pe lista comuniștilor și a fost ales vicepreședinte al AP. Ulterior, a aderat la Partidul Democrat din Moldova, iar după alegerile din anul 2014 a devenit deputat în Parlament. Ulterior, Demian Caraseni a deținut funcția de șef al Biroului teritorial din Găgăuzia al Parlamentului Republicii Moldova.
Potrivit portalului Moldova Curată, în 2016, „Comisia Națională de Integritate, actuala ANI, a emis un act de constatare pe numele lui Demian Caraseni, deputat PDM în acel moment, aplicându-i un „avertisment de integritate” pentru că nu și-a depus, imediat ce a devenit deputat, declarația de avere și interese. CNI a verificat declarația și veniturile deputatului și a constatat că nu există diferențe vădite între veniturile oficiale și bunurile dobândite. În anii următori, Caraseni și-a depus la timp declarațiile de avere.”
Demian Caraseni este vizat și într-un dosar penal. Procuratura Anticorupție (PA) anunța în 2023 despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a acestuia de trafic de influență. Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023 de către Centrul Național Anticorupție (CNA) în baza unui denunț.
„Potrivit materialelor, învinuitul, în perioada lunii octombrie 2019-august 2021, a pretins și primit în trei tranșe de la denunțător, mijloace bănești în sumă totală de 12 mii de euro, susținând că prin intermediul altor persoane are influență asupra judecătorului din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în cadrul căreia, denunțătorul avea calitatea de pârât. Însă, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului”, se menționează într-un comunicat al PA.
Până în septembrie curent, în cadrul dosarului au avut loc 14 ședințe, ultima fiind amânată pentru audierea martorilor. Următoarele ședințe vor avea loc în lunile septembrie și octombrie 2024, potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată. .
Șeful Serviciului Vamal, despre relațiile cu fostul deputat din partidul lui Plahotniuc: „Am fost autorul la o inițiativă legislativă de modificare a Constituției”
Contactat de Ziarul de Gardă, Alexandru Iacub a vorbit despre activitatea sa din Parlament în calitate de asistent al deputatului Caraseni.
„Într-adevăr, am fost asistentul domnului, dar n-am fost membru al Partidului Democrat, am ajuns acolo printr-o recomandare. Eu m-am dus să lucrez anume în cadrul secretariatului, ca să pot să promovez unele viziuni personale. În activitatea mea de asistent, am fost autorul la o inițiativă legislativă de modificare a Constituției. Este vorba despre modificarea la Constituție, unde persoanele cu dizabilități, în textul Constituției, erau numite persoane „handicapate”, ceea ce contravine mai multor tratate internaționale. Iar eu am promovat inițiativa de modificare și înlocuire a termenului de „handicapat” cu „persoane cu dizabilități”. A fost, de fapt, unica inițiativă la care eu am lucrat, s-a lucrat mult.”
În acest context, Alexandru Iacub a declarat că legătura pe care a avut-o cu fostul deputat Demian Caraseni a fost strict profesională și nu ar fi avut nici o legătură cu Partidul Democrat.
„Nu cunosc nimic despre activitatea dumnealui. Nivelul de colaborare a fost foarte tehnic. Ca să ucidem orice speculație pe acest subiect, chiar vă asigur că postul, activitatea mea ca asistent, a fost strict în scop profesional și de creștere a experienței proprii în domeniu. Nu-l cunosc, n-am comunicat cu domnul de când am plecat din post și cam asta este. Eu am fost întotdeauna într-un singur partid. Din 2016, am fost chiar printre fondatori și membru a Organizației Teritoriale Hâncești, Partidul Acțiune și Solidaritate”, susține Iacub.
În 2023, Alexandru Iacub a indicat un venit de 42 739 mii lei de la Inspectoratul de stat al Muncii și 445 274 – de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, potrivit declarației de avere pentru anul 2023. Acesta deține un apartament cu suprafața de 92 metri pătrați, în valoare de 626 666 lei, obținut printr-un contract de donație, procurat în 2013 de părinți.
Familia Iacub deține și două automobile: Toyota Corola care valorează 355 de mii de lei și un Hunday valoarea căruia este de 350 de mii de lei. Despre ultimul autoturism se menționează că „a fost procurat de la rudă – s-a negociat o reducere de 50 mii lei”.
Gabriela Munteanu, stagiară ZdG