Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Norvegia va interzice turiștilor din…

Norvegia va interzice turiștilor din Rusia să viziteze țara începând cu 29 mai

Sursa: Euronews

Autoritățile norvegiene le-au interzis cetățenilor ruși să viziteze țara pentru turism și alte scopuri „neesențiale”. Intrarea acestor persoane pe teritoriul țării scandinave va fi închisă începând cu 29 mai, potrivit site-ului guvernului norvegian, scrie Moscow Times.

Excepții sunt prevăzute pentru acei cetățeni ruși care călătoresc pentru a vizita rude apropiate (părinți, soți, concubinatori și copii) și sunt, de asemenea, trimiși în Norvegia sau în altă țară Schengen în scop de muncă sau de studiu.

Restricția de intrare în Norvegia se va aplica atât celor care au vize eliberate de Norvegia înainte de primăvara anului 2022, cât și deținătorilor de vize emise de alte țări Schengen. Un comunicat de presă al guvernului norvegian notează că această decizie se datorează dorinței țării de a sprijini aliații și partenerii care au impus anterior restricții din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Norvegia nu este membră a UE, dar respectă majoritatea sancțiunilor impuse Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina. Chiar și în primele luni după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, țara a încetat să mai elibereze vize de turist cetățenilor ruși.

În toamna lui 2023, autoritățile norvegiene au interzis intrarea pe teritoriul lor autoturismelor cu numere de înmatriculare rusești și cu o capacitate de până la nouă persoane. Acest lucru s-a întâmplat după ce Comisia Europeană a echivalat intrarea mașinilor cu numere de înmatriculare rusești cu importurile interzise.

Înainte de aceasta, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au interzis intrarea peste granița externă în scopul turismului rușilor. Norvegia a rămas ultima țară europeană care are graniță cu Rusia și în care s-a putut intra cu viză de turist.