Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Norvegia, împreună cu Irlanda și…

Norvegia, împreună cu Irlanda și Spania, urmează să recunoască statul palestinian

Norvegia va recunoaște statul palestinian independent în speranța că acest lucru va contribui la aducerea păcii cu Israelul, a declarat prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Stoere. Irlanda și Spania vor anunța, de asemenea, recunoașterea unui stat palestinian, au declarat miercuri, 22 mai, mau multe surse pentru Reuters.

„În mijlocul unui război, cu zeci de mii de morți și răniți, trebuie să menținem în viață singurul lucru care poate oferi un cămin sigur atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni: două state care pot trăi în pace unul cu celălalt”, a spus Stoere.

Membrii Uniunii Europene Slovenia și Malta au indicat, de asemenea, în ultimele săptămâni că intenționează să recunoască statul palestinian. Înainte de anunț, aproximativ 143 din 193 de state membre ale Națiunilor Unite au recunoscut un statul palestinian.

Țările europene au abordat problema diferit. Unii, precum Suedia, au recunoscut un stat palestinian în urmă cu un deceniu, în timp ce Franța nu intenționează să facă acest lucru decât dacă poate fi un instrument eficient pentru a face progrese către pace.