Principală  —  IMPORTANTE   —   NordNews/ „Pelerinajele frățești” ale preoților…

NordNews „Pelerinajele frățești” ale preoților din R. Moldova, la berăriile din Moscova

Redacția NordNews a intrat în posesia unor fotografii care contrazic Mitropolia Moldovei, dovedind că pelerinajul organizat „pentru preoți cu posibilități limitate” de către Patriarhia Rusă, pentru clericii moldoveni includ și alte destinații în program decât locurile sfinte. Deși au plecat pentru activități, exclusiv religioase, așa cum se precizează în comunicatul Mitropoliei, preoții de la Episcopia de Ungheni și Nisporeni au încurcat locurile sfinte cu berăriile Moscovei, mai scrie NordNews.

Aceste imagini vin în contradicție cu scopul declarat al călătoriilor spirituale și ridică întrebări despre modul în care sunt utilizate fondurile și resursele, alocate de Patriarhia rusă pentru aceste pelerinaje. În fotografii, șase preoți îmbrăcați pe civil apar relaxați, stând la mese pline cu halbe de bere, departe de austeritatea și sobrietatea așteptată de la reprezentanții unei instituții religioase sau imaginea unor preoți, în timpul unor astfel de călătorii spirituale, scrie NordNews.

Redacția NordNews a identificat doi preoți: este vorba de Nicolae Cantemir, preot în satul Rezina, raionul Ungheni și camaradul său de sutană – Lilian Prisacaru, preot în orașul Ungheni.

Cele șase fețe bisericești și-au băut berile în localul Manufaktura 1858,  de pe strada Karl Marx, din orașul  Sergiyev Posad.  Berăria se află la o distanță de 5 minute de mers de la Lavra „Sfintei Treimi”.

După ce numeroși preoți din R. Moldova au fost surprinși în drum spre Moscova, ieri, 4 septembrie, Patriarhia Rusă a explicat scopul acestor pelerinaje. Prin serviciul de presă al Mitropoliei Moldovei, Patriarhia Rusă a precizat că „vizitele nu au avut scopuri electorale sau politice, ci familiarizarea clerului moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Rusiei Ortodoxe, consolidând legăturile frățești între cele două Biserici Ortodoxe”.

Mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă în Aeroportul Internațional Chișinău, în dimineața zilei de marți, 20 august. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, fețele bisericești nu au dorit să răspundă. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar.

Presa de la Chișinău a scris că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.