Principală  —  Ştiri   —   NOKTA/ Colectare de semnături din…

NOKTA Colectare de semnături din vacanță „în apărarea” GagauziyaLand

Sursă: nokta.md

Consilierul Mihail Vlah a declarat pe 10 iulie, înconjurat de „activiști șoriști”, că „în apărarea” GagauziyaLand a strâns peste 25 de mii de semnături, care vor fi trimise bașcanei Evghenia Guțul și Adunării Populare. Potrivit lui, acest demers a fost făcut pentru a „opri atacurile nesfârșite ale Maiei Sandu” asupra construcției parcului de distracții. Vlah tocmai s-a întors dintr-o „vacanță luxoasă” în Turcia, relatează nokta.md.

Vacanțele consilierului bașcanei, Mihail Vlah

Potrivit nokta.md, în martie anul curent, consilierul bașcanei, Mihail Vlah, a fost în vacanță la un hotel de lux din Maldive, iar la începutul lunii iulie, acesta a petrecut 10 zile într-un hotel de cinci stele din Antalya, Rixos Premium Tekirova. O noapte în acest hotel costă de la 10 mii de lei pentru un adult. Un sejur de cinci nopți, cu zbor inclu,s costă între 3 500 și 10 000 de euro pentru două persoane.

Redacția menționează că familia Vlah ar fi scos din buzunar aproximativ 200 000 de lei pentru sejurul de 10 zile (9 nopți) la resort. Vacanța pe care Vlah a petrecut-o în Maldive în primăvara acestui an, conform calculelor nokta.md, l-a costat cel puțin 12 000 de euro.

Din vacanță, la protest

Întors din vacanță, Vlah și „grupul de inițiativă” au organizat un protest la șantierul GagauziyaLand. „Activiștii” erau îmbrăcați în tricouri cu inscripția „Găgăuzia mea – eu decid”. La „protest” a fost observat și un copil, în timp ce în țară este în vigoare un cod portocaliu și roșu de caniculă.

Sursă: nokta.md

În timpul „briefingului” de la „protest”, Vlah a declarat că el și „grupul său de inițiativă” pentru strângerea „semnăturilor” „au mers în fiecare sat” din Găgăuzia, unde au întâlnit „un sprijin incredibil” din partea locuitorilor. „Cum a reușit Vlah să combine vacanța la resort cu strângerea semnăturilor rămâne neclar”, punctează nokta.

Potrivit lui Vlah, locuitorii din Găgăuzia „condamnă ferm” încercările de a opri construcția, iar „principalul responsabil stă în Președinție, în biroul președintelui”, a sugerat consilierul fără a menționa un nume.

Cele 25 de mii de semnături adunate vor fi trimise bașcanului Guțul, solicitând Adunării Populare „să apere mai activ acest proiect”. Totodată, „grupul de inițiativă” intenționează să se adreseze președintelui țării, guvernului, serviciului fiscal, inspecției tehnice, inspecției muncii, serviciului ecologic, poliției și vămii cu cererea „de a opri presiunile și obstacolele care se pun asupra construcției parcului”.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că construcția parcului de distracții „GagauziyaLand”, una dintre principalele promisiuni electorale ale bașcanei Evghenia Guțul, este în prezent un proiect nefinalizat și un motiv de campanie împotriva guvernării de la Chișinău. Conducerea autonomiei găgăuze acuză Guvernul și Președinția că ar pune piedici în calea construcției acestui parc – prin diverse controale care sunt efectuate pe șantier. Deschiderea oficială a parcului s-a anunțat pentru 1 iunie 2024, deși lucrările au început oficial cu doar 45 de zile înainte de data stabilită pentru inaugurare. 

Autoritățile de control din domeniul construcției susțin că au făcut controale în conformitate cu legea și că au depistat nereguli, în timp ce guvernarea neagă orice implicare. „Ei nu au scopul de a construi acel parc, dar de a uni poporul înainte de alegeri”, susține Serghei Cernev, fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, care consideră că grupul Șor are doar obiective electorale legate de acest proiect.