Noile tarife vamale aplicate de SUA inclusiv pentru R. Moldova au intrat în vigoare astăzi. Impactul lor, discutat de Minister și exportatori

40 de exportatori moldoveni care operează pe piața Statelor Unite ale Americii au analizat împreună cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării impactul noilor tarife ale SUA, aplicate la nivel global, inclusiv la produsele de origine moldovenească.
Reprezentanții companiilor au prezentat provocările întâmpinate ca urmare a deciziei autorităților americane și și-au exprimat îngrijorarea privind competitivitatea produselor moldovenești pe această piață, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.
„Pentru multe dintre companiile prezente la întâlnire, piața SUA a fost una de extindere majoră, în special în 2024, când exporturile noastre au înregistrat o creștere, ajungând la 90 milioane de dolari SUA”, se mai arată în comunicat.
Mircea Manoli, directorul Asociației Procesatorilor din Industria Alimentară „Speranța Con”, a declarat că piața SUA era una stabilă, asigurând livrări permanente, iar exportatorii moldoveni promovau țara sub brand propriu.
„Parțial, piața americană va absorbi șocul noilor prețuri, deoarece în sectorul sucurilor, SUA nu are producție proprie de băuturi concentrate. O piață de alternativă pentru noi ar fi în primul rând cea a Uniunii Europene și putem analiza și piața continentului asiatic”, a explicat acesta Mircea Manoli.
A susținut ideea extinderii pe piețile alternative, printre care cea europeană, și Ștefan Iamandi, director al Oficiului Național al Viei și Vinului.
„Pentru vinificatori este crucială aceasta ședință. Pentru că dacă această situație s-ar fi creat la începutul anului 2024, ar fi fost cu totul altceva. Dar acum, după succesul pe care l-am avut pe piața americană anul trecut, este foarte greu să estimăm imediat impactul pe care îl vom resimți. Noi credem că trebuie să ne extindem și mai mult pe piețele alternative – de exemplu piața europeană, pentru a asigura că produsele noastre rămân competitive”, a spus Ștefan Iamandi.
Ministerul a invitat și sectorul serviciilor IT și Business Process Outsourcing (BPO) pentru a analiza potențialul impact asupra acestuia pentru care piața americană este un client important, în special în sectorul de logistică și transporturi.
„Tarifele nu afectează direct sectorul de servicii din R. Moldova. S-ar putea să atestăm o scădere în veniturile companiilor care deservesc piața SUA în anul 2025, deoarece clienții acestora sunt afectați financiar direct de tarifele impuse, indiferent de țara de origine. În cadrul parcului peste 600 de companii declară SUA, drept piață de export,” a precizat Marina Bzovîi, director executiv MITP.
Companiile au subliniat importanța menținerii și consolidării poziției R. Moldova în lanțurile valorice globale, în special în sectoarele automotive și textile, unde o eventuală reducere a cererii europene pentru piața americană ar putea genera pierderi indirecte suplimentare pentru exportatorii moldoveni.
„Ministerul va susține și evalua impactul asupra fiecărui produs concret și va propune adaptarea noastră la noile tarife. În același timp, au fost inițiate discuții cu partenerii europeni, acolo unde sunt exportate 3 din 4 produse fabricate în Moldova, iar experții analizează piețe alternative de desfacere pentru produsele vizate de noile tarife”, a dat asigurări Ministerul, în comunicat.
Exportul R. Moldova către SUA în 2024 a constituit 2,5% din total, ori 90 milioane de dolari, iar importurile au reprezentat 1,5%, ceea ce înseamnă 135 milioane de dolari din totalul importurilor. Țara noastră exportă în mare parte următoarele categorii de produse:
- Vinurile de desert, care au reprezentat 48% din totalul exporturilor către SUA în 2024;
- Sucurile de fructe, în special sucul de mere, unde R. Moldova deținea un segment semnificativ (14%);
- Dispozitive din plastic și articole de transport (9%), alcool (5%), produse de patiserie (2%) și confecții textile (3%).
Noile tarife aplicate de Statele Unite ale Americii au intrat oficial în vigoare vineri, 9 aprilie 2025.