Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Noi reglementări în diverse domenii,…

Noi reglementări în diverse domenii, odată cu noul an

Sursa: bizlaw.md

Începând cu 1 ianuarie 2025, intră în vigoare o serie de reglementări în mai multe domenii. Vor crește salariile cadrelor didactice. Copiii moldoveni, care dețin cetățenie română, vor beneficia de alocații mărite. Din 1 ianuarie poate fi achitată asigurarea medicală obligatorie în sumă fixă pentru anul 2025. Tot din 1 ianuarie, certificatul de asigurare „Carte Verde” va putea fi prezentat în format digital.

De la 1 ianuarie 2025, vor fi majorate plățile aferente pentru gradele didactice ale profesorilor și educatorilor, gradele manageriale, dar și clasele de salarizare pentru metodiștii și conducătorii de cerc din grădinițe. Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2025, care conține un amendament în acest sens, a fost votat pe 19 decembrie, în Parlament 

După adoptarea de către Parlament a măsurilor suplimentare, salariul cadrelor didactice care dețin grade se va majora cu până la 15.2%, față de anul 2024, în funcție de gradul deținut. De cele mai mari majorări – cu până la 2 016 lei, vor beneficia deținătorii gradului didactic superior.

Copiii moldoveni, care dețin cetățenie română, vor beneficia de alocații mărite. De la 1 ianuarie 2025, în România se măresc alocațiile pentru copii cu peste 10%, potrivit anunțului făcut de ministra Muncii din România, Simona Bucura Oprescu. 

„Alocațiile vor crește din 2025 cu 10,4%, odată cu inflația. Asta înseamnă că pentru alocațiile copiilor care sunt peste 2 ani vom avea o creștere la 323 de lei (n.r. roni), dar și a celor care sunt sub 2 ani, de asemenea, vom avea o creștere de 10,4%, vom ajunge la 700 și ceva de lei”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Tot din 1 ianuarie, persoanele care se asigură în mod individual vor putea să achite prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2025. 

Valoarea primei în sumă fixă pentru 2025 a rămas la nivelul anului curent – 12 636 de lei. În primele trei luni ale anului, persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în continuare de facilități la plata primei:

– 1264 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă;
– 1895 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
– 2527 lei – fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern;
– 5054 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, mediator, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

De la 1 ianuarie 2025 certificatul de asigurare „Carte Verde” poate fi prezentat în format digital, fără a mai fi obligatoriu suportul de hârtie, anunță Banca Națională a Moldovei. Astfel, conducătorii automobilelor înmatriculate în R. Moldova pot călători în afara țării, în majoritatea statelor membre ale sistemului „Carte Verde”, doar cu certificatul digital.

„Certificatele «Carte Verde» eliberate până la 1 noiembrie 2024, în format tipărit, rămân valabile pe întreaga perioadă specificată”, precizează BNM.