Principală  —  IMPORTANTE   —   Noi percheziții și rețineri în…

Noi percheziții și rețineri în dosarul „INTERPOL”. Judecătoria Chișinău a admis cererea procurorilor de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile

Procurorii Anticorupție au efectuat noi percheziții în dosarul „INTERPOL”, o persoană fiind arestată preventiv pe un termen de 30 de zile, iar o altă persoană care a fost reținută la 10 iunie, a fost eliberată, fiind cercetată în stare de libertate, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție (PA).

Procuratura Anticorupție demarează acțiuni procesuale în cauza penală în cadrul căreia se investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din R. Moldova și din alte țări primeau mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională.

În urma desfășurării investigațiilor, la 09 iunie 2024, o persoană a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău la ieșirea din țară, fiind efectuată o percheziție corporală și ridicate dispozitive digitale și alte obiecte. După o evaluare a riscurilor implicate, procurorii au decis înaintarea unui demers la judecătorul de instrucție privind aplicarea arestului preventiv în privința acestei persoane.

În rezultat, astăzi, 11 iunie 2024, Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, a admis demersul procurorilor, fiind aplicată măsura preventivă – arestul preventiv pe un termen de 30 de zile.

„La 10 iunie 2024, o altă persoană a fost reținută în legătură cu schema indicată, fiind de asemenea efectuate percheziții la adresele asociate acestei persoane. După o evaluare a riscurilor implicate, la 11 iunie 2024, procurorii au decis eliberarea acestei persoane, care urmează să fie cercetată în stare de libertate. Vom furniza actualizări suplimentare pe măsură ce vor deveni disponibile informații relevante”, comunică PA. 

33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Franța

Marți, 4 iunie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că procurorii anticorupție și organele de drept din alte țări au efectuat percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din țara noastră și din alte țări primesc mită „pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a notificărilor roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională”.

Șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, vizat în dosarul privind manipularea datelor Interpol, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis joi, 6 iunie, demersul procurorilor, anunță Procuratura Anticorupție (PA) printr-un comunicat.

ULTIMA ORĂ 30 de zile de arest preventiv pentru șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, vizat într-un dosar de corupție