Principală  —  IMPORTANTE   —   Noi numiri aprobate în ședința…

Noi numiri aprobate în ședința CSP. Procurora Elena Cazacov, desemnată la funcția de adjunctă interimară a procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău

Sursa foto: ZdG

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au numi în ședința de joi, 13 iunie, un adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, un membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ) și doi membri în componența Comisiei pentru examenele de admitere din anul 2024 la INJ.

Astfel, procurora anticorupție Elena Cazacov a fost desemnată la funcția de adjunctă interimară a procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șefă a Oficiului reprezentare a învinuirii în instanța de judecată.

Elena Cazacov și-a început cariera de procuroră în 2010, în cadrul Procuraturii Generale (PG). În 2013 Cazacov a fost numită în funcția de procuroră în cadrul Secţiei combatere trafic de ființe umane a PG. Ulterior, în 2018, a fost transferată în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii Anticorupție. În 2018 Elena Cazacov a fost vizată într-o investigație a Ziarului de Gardă despre procurorii ajutați de părinți cu donații de milioane. Atunci, ZdG a scris că procurora în cadrul secţiei combatere trafic de fiinţe umane din cadrul PG, împreună cu soţul ei, angajat în poliţie, au primit în 2017 o donaţie de 15 mii de euro de la Serghei Cazacov, tatăl procurorei. Cu o parte din aceşti bani, cei doi soţi au cumpărat un apartament şi un automobil Hyundai Tucson. 

Procurorul în Secția proceduri non-penale a Procuraturii Generale, Iuri Lealin, a fost desemnat în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției, pentru un mandat de patru ani.

Iuri Lealin este procuror în Secția reprezentare în procedurile non-penale și implementare CtEDO din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale și a promovat evaluarea fără să fie audiat de Comisia Vetting, pentru că, la fel ca și alte persoane care au candidat la funcția de judecător la CSJ, promovase la 23 iunie 2023 pre-vettingul.

Pe 21 mai 2024, plenul CSM a declarat admisibile dosarele mai multor candidați, printre care cel al lui Iuri Lealin. Totuși, acesta nu s-a numărat printre învingătorii concursului.

Iar Nicolae Levandovski și Alexandru Morcov au fost desemnați în calitate de membri în componența Comisiei pentru examenele de admitere din anul 2024 la Institutul Național al Justiției.