„Noi nu suntem remunerați”: Detalii despre „actul de binefacere” al celor 3 avocați ai lui Veaceslav Platon, omul din spatele „ajutorului” oferit pensionarilor
La o zi după ce Ziarul de Gardă a scris, cu referire la informația obținută de jurnaliștii de la „Observatorul de Nord”, despre sutele de pensionari care stau la coadă pentru a obține un așa-zis „ajutor” din partea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, redacția noastră a fost contactată de Stanislav Suruceanu. Acesta ne-a anunțat că este „coordonatorul proiectului” și „manager resurse umane și logistică”. El ne-a zis că a vrut să „dezmintă mai multe informații și să aducă o claritate”.
Stanislav Suruceanu susține că scopul proiectului nu este de a oferi bani pensionarilor, ci de a-i „ajuta” să întocmească acțiuni civile împotriva Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) ca să obțină în întregime indexarea pensiilor pentru anul 2023, iar inițiatorul acestor acțiuni este Veaceslav Platon.
„Oferim asistență juridică gratuită pensionarilor pentru a merge în instanță. Pensionarii semnează o cerere și o cerere prealabilă care se duce spre CNAS. Ulterior, când primim un răspuns, avocații noștri deja pot să le apere interesele pensionarilor în instanța de judecată. (…) CNAS-ul dă răspuns în decurs de 30 de zile pentru prima cerere și 30 de zile pentru a doua, în care, de regulă, primim un refuz de recalculare, spunându-ne că au acționat conform hotărârii Guvernului.
Cu aceste două răspunsuri avocații noștri pot depune o plângere în instanța de judecată. (…) Pensionarii semnează un contract de asistență juridică (…) De asemenea, ei mai semnează mandatul avocatului, ceea ce permite avocatului să reprezinte interesele pensionarului în instanță fără prezența acestuia. Ca acest lucru să se poată întâmpla, noi mai avem nevoie și de copia buletinului, pentru ca să depunem actele în instanța de judecată, avem nevoie de o confirmare a reședinței persoanei”, explică Stanislav Suruceanu.
Potrivit lui, organizația dată este reprezentată de biroul de avocatură „AVOPRIM”, din care fac parte Ion Crețu, Alexandr Bodnariuc și Alexandru Bernaz, toți avocați ai lui Veaceslav Platon. Tot acești avocați vor reprezenta ulterior pensionarii în instanță.
Asemenea birouri în care pensionarii pot depune cereri au fost deschise în diferite raioane ale țării, inclusiv în capitală. Potrivit lui Suruceanu, aceste birouri sunt arendate chiar pe numele lui. „Încercăm să găsim oameni buni care ne oferă birouri la prețuri reduse pentru că avem cheltuieli destul de mari”, explică acesta.
Fiind întrebat cine este finanțatorul acestor acțiuni, Stanislav Suruceanu a spus că cheltuielile sunt suportate de Veaceslav Platon, însă costurile nu ar fi mari, chiar dacă anterior a spus contrariul.
„Bine, noi nu putem vorbi despre cheltuieli foarte mari, dar sunt cheltuieli ce țin de birouri, de birotică, și de logistică”, a exemplificat acesta.
Totodată, el a negat faptul că cineva le-ar fi promis sau oferit oamenilor care stăteau în rând câte 1000 de lei.
Ce zic avocații lui Platon
Ziarul de Gardă a contactat cei 3 avocați care se ocupă de proiect și care ar urma să reprezinte în instanță pensionarii. Am reușit să discutăm doar cu Alexandr Bodnariuc, care ne-a spus că ei nu sunt remunerați pentru ceea ce fac.
„Noi nu suntem remunerați. Acesta este un act de binefacere”, a declarat Alexandr Bodnariuc.
Coordonatorul proiectului și legăturile lui cu Vlad Filat
Am încercat să aflăm mai multe și despre Stanislav Suruceanu, cel care a contactat redacția ZdG prezentându-se drept coordonatorul proiectului. Însă, când l-am întrebat chiar pe el ce studii are și unde a activat anterior, acesta nu a vrut să ne spună prea multe.
„Nu vreau să vorbesc despre asta. În primul rând acordul meu despre confidențialitate nu îmi permite să spun unde am activat anterior, dar am activat în domeniul politic de la 15-16 ani, cum aici, așa și în România”, a zis Stanislav Suruceanu.
Accesând pagina lui de Facebook, am observat că, în 2016, îl lăuda într-o postare pe fostul premier Vlad Filat, condamnat atunci în dosarul „Frauda bancară”.
„Nu exagerez să spun că – Vlad Filat este un erou. Din păcate și cu durere în suflet acum este judecat pe nedrept, însă cred că la un final – Moldova să își cunoască eroii. La Mulți Ani Dle Președinte! Să trăiți!”, scria atunci tânărul.
Fiind întrebat care este legătura dintre ei, Stanislav Suruceanu ne-a răspuns că anterior a fost membru al Tineretului Liberal Democrat, unde au și făcut cunoștință.
„Îl cunoscut pe dânsul pentru că, cândva, am fost membrul Tineretului Liberal Democrat”, a spus coordonatorul proiectului.
De mai multe zile prin Soroca este răspândit un zvon că pensionarii pot primi 1000 de lei dacă vin cu buletinul și legitimația de pensionar la un birou din centrul municipiului, a scris recent ziarul local „Observatorul de Nord”. Aceștia stau la coadă în fața biroului, fără a ști de fapt ce ajutor și de la cine îl vor obține. Unii spun că au auzit că vor primi 1000 de lei, alții nu știu pentru ce vin, dar stau și ei alături de ceilalți. Într-un final, oamenii nu primesc niciun ban. Aceștia semnează pe niște foi (inclusiv pe o cerere prealabilă adresată Casei Naționale de Asigurări Sociale) și lasă copiile actelor de identitate celor din birou, potrivit observatorul.md.