Principală  —  IMPORTANTE   —   „Noi nu participăm la alegeri,…

„Noi nu participăm la alegeri, cum putem să corupem pe cineva?” Reacția Marinei Tauber la imaginile video în care a vorbit despre banii din Rusia

Sursa: Infotag

Astăzi, 17 octombrie, Marina Tauber, afiliată fugarului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, a organizat o conferință de presă în care a comentat un video care a fost publicat de deschide.md, în care deputata a anunțat că pentru lunile aprilie-iulie nu sunt prevăzuți bani pentru activiști lui Șor. Totuși, începând cu luna august aceștia urmau să primească din nou „salarii” de la Moscova.

„Ultimele săptămâni, societatea este martoră a atacurilor asupra democrației. Drepturile la viață privată, prezumția de nevinovăție și altele sunt călcate în picioare de actuala guvernare. (…) Ieri a fost postat un video de la o ședință cu discuții despre unele mijloace financiare. Această ședință a avut loc la data de 9 august. De ce acest video este un interes serios, nu a fost publicat deodată? (…) Nici eu, nici Ilan Șor, nici colegii mei, n-am încălcat legislația țării. Liderul nostru nu se ocupă doar de politică. Ilan Șor este dintre cei mai mari filantropi a țării. (…) Noi nu participăm la alegeri, nu avem candidat. Cum putem să corupem pe cineva? (…) Activiștii care participă la activități sociale, au contracte cu „Eurasia” și lucrează legal”, a declarat Marina Tauber în cadrul conferinței de presă.

În imaginile video care au apărut în spațiul public, în cadrul discuției, parlamentara lui Șor anunță că pentru lunile aprilie-iulie nu sunt prevăzuți bani pentru activiști. Totuși, începând cu luna august aceștia urmau să primească din nou „salarii” de la Moscova.

„Va fi dublat. Adică, se va achita încă o dată. Este vorba de lunile din campanie. Sunt încă câteva regiuni care nu au reușit să meargă la Moscova – lor, la fel, se vor transfera banii pe card. Faptul că oamenilor li s-au transmis (banii – nota red.), dar din anumite motive nu au ajuns, am rugat ca toți conducătorii să facă o inventariere și să transmită (informația – nota red.) Departamentului de monitorizare. Ne vom gândi ce să facem”, a spus Tauber în secvența video.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, susține că Poliției îi sunt cunoscute cazuri de corupere a 130 000 de cetățeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferați bani din Rusia, de la banca SberBank, care se află pe lista sancțiunilor internaționale. Doar pentru luna septembrie, oamenii legii au documentat evidența a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.

Ziarul de Gardă a pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor. Timp de trei luni am documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor, care urmează să fie anunțat cu doar o zi înaintea scrutinului.

Timp de trei luni, Măriuța Nistor, reportera ZdG sub acoperire, acționând sub o identitate falsă, a participat la așa-zisele proteste organizate de oamenii lui Șor înainte sau după ședințe de judecată, la întâlniri electorale cu unul dintre candidații lui Șor, pe care însă oamenii oligarhului care se ascunde la Moscova mizează că va fi scos din cursă și chiar a împărțit pliante cu falsuri despre Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică.

Reporterei ZdG i-a fost deschis un cont într-o bancă de stat din Rusia, folosind date personale care NU există în realitate. Cu ajutorul echipei tehnice a ZdG, am „clonat” un buletin de identitate cu date inventate, iar în luna septembrie, după aproape două luni în slujba lui Șor și a Moscovei, reportera ZdG a primit „iablociki”-le (meriȘOaRele, n.r.) promise, adică 15 mii de ruble rusești, echivalentul a circa 2,7 mii de lei. În final, s-a ales cu mai puțini bani pentru „munca” sa după ce, pe drum, au fost percepute mai multe comisioane, atât de către băncile implicate în tranzacții, cât și de către persoanele fizice care o coordonau. În octombrie, pe același cont au fost transferate încă 15 mii de ruble. În toată această perioadă, reportera ZdG era telefonată periodic „de la Moscova” pentru a i se mulțumi pentru activitatea sa.