Noi modificări la programul de compensații. Ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Vrem să înțelegem dacă toate persoanele declarate sunt în țară”
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat în cadrul emisiunii Puterea a patra că urmează a fi introduse noi modificări la programul de compensații. Mai exact, vor fi efectuate schimbări tehnice pentru a avea acces la datele Poliției de Frontieră.
Ministrul a explicat că astfel se urmărește scopul de a reduce posibilele fraude din sistem.
„Vrem să înțelegem dacă toate persoanele declarate sunt în țară. […] Vrem să înțelegem care sunt persoanele care într-adevăr au nevoie. Pentru asta trebuie să oferim acces la cât mai multe date în sistem. […] Pot să declare mai multe persoane sau mai puține și vrem să înțelegem care este numărul real de persoane”, a declarat Alexei Buzu.
În luna mai 2023 Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a prezentat mai multe modificări care vor fi efectuate la programul de compensații, printre care verificarea vizei de reşedinţă, solicitarea confirmării statutului de chiriaş al persoanelor care stau în chirie; calcularea compensaţiilor pornind de la un anumit nivel de venit pentru persoanele care lucrează la negru şi nu declară venituri.
Pe 17 august 2023, Parlamentul a decis instituirea a două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „primară” „și extremă”. Adițional, s-a decis că autoritățile vor acea acces la datele deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare privind situația financiară a familiei.
„Aceasta măsură este imperativă în condițiile unei cote importante a muncii nedeclarate și subdeclarate în economia R. Moldova”, a indicat autorul proiectului de lege Dan Perciun, când deținea funcția de deputat.
În sezonul rece 2022-2023, în cazul gazelor naturale, statul a compensat tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, a fost de:
– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;
– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;
– 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.
Potrivit informațiilor existente, în perioada rece 2022-2023, 80% din gospodăriile din R. Moldova, adică peste 600 000 de gospodării, au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată. În anul 2023, pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului și plata compensațiilor la resurse energetice familiilor defavorizate a fost prevăzută suma de 893,1 milioane de lei.