Noi membri în completul special din cadrul CSJ, care examinează contestațiile împotriva Comisiei Pre-Vetting
Componența completului special, instituit în cadrul Curții Supreme de Justiției (CSJ) pentru examinarea contestaţiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei Pre-Vetting, a fost modificată. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către președinta interimară a instanței Viorica Puica, care a menționat că dispoziția a fost emisă vineri, 1 septembrie.
Schimbările au venit în contextul deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a admite parțial vineri, 25 august, cererile de demisie a doi dintre membrii Completului – președinta interimară a CSJ Tamara Chișca-Doneva și magistratul Ion Guzun.
Astfel, completul special va fi format din: noua președintă interimară a CSJ Viorica Puica, judecătoarele Mariana Pitic și Oxana Parfeni, și membrul supleant Ion Malanciuc.
Viorica Puica a precizat că membrii desemnați anterior – Mariana Pitic și Ion Malanciuc – își continuă activitatea în cadrul completului special potrivit legislației.
Întrebată de ZdG când vor fi reluate ședințele, președinta interimară a CSJ a spus că magistrata Mariana Pitic urmează să revină din concediu de odihnă după data de 20 septembrie.
Ultimele ședințe de judecată în care au fost examinate contestațiile candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și CSM, care nu au trecut evaluarea integrității, au avut loc la sfârșitul lunii iulie, pe data de 28, când au fost anunțată întreruperea „pentru o perioadă nedeterminată”.
- Judecătorii Viorica Puica, Oxana Parfeni și Ion Malanciuc au fost transferați temporar, pentru o perioadă de 6 luni, începând cu data de 10 mai 2023, în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
Viorica Puica a fost numită în funcția de judecătoare la Judecătoria Botanica, mun. Chișinău, prin decretul președintelui R. Moldova din 26 noiembrie 2002, pe un termen de 5 ani, iar la 26 septembrie 2007, prin decretul președintelui R. Moldova – în funcția de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă.
Conform hotărârii plenului CSM din 29 septembrie 2016, a fost desemnată judecătoare la instanța nou-creată – Judecătoria Chișinău, începând cu 1 ianuarie 2017, iar în baza hotărârii CSM este judecătoare specializat în materie de drept civil, începând cu 1 ianuarie 2019.
„În scrisoarea de motivare a specificat că profilul unui judecător este profilul unui om de o înaltă demnitate, fiind un model pentru societate. Un judecător trebuie să se dedice profesiei, să fie pregătit să facă față tuturor riscurilor și provocărilor profesiei, dând dovadă în orice situație de onestitate, inteligență și integritate. Judecătorul trebuie să fie un profesionist profund și incontestabil, tenace și perseverent, să aibă calități native și firești cum ar fi autoperfecționarea perpetuă și autocritica veridică.
Judecătorul consideră că situația în sistemul judecătoresc este dificilă, buna funcționare а Curții Supreme de Justiție este grav afectată din cauza numărului de posturi vacante, fiind foarte important de а nu periclita înfăptuirea actului de justiție, iar situația poate fi schimbată spre bine doar prin implicare, muncind cu dedicație și în conformitate cu legea”, se menționează în decizia CSM prin care au fost transferați la CSJ, la începutul lunii mai, șapte judecători.
Magistrata s-a înscris și în concursul pentru suplinirea funcției de judecător al CSJ.
Oxana Parfeni a fost numită în funcția de judecătoare la Judecătoria Buiucani, mun. Chișinău, prin decretul președintelui R. Moldova din 26 februarie 2014, pe un termen de 5 ani. Conform hotărârii CSM din 29 septembrie 2016, a fost desemnată judecătoare la instanța nou-creată – Judecătoria Chișinău, începând cu 1 ianuarie 2017, iar în baza hotărârii CSM din 11 decembrie 2018 este judecătoare specializată în materie de drept civil, începând cu 1 ianuarie 2019. La 26 februarie 2019, prin decretul președintelui R. Moldova, a fost numită în funcția de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă.
„În scrisoarea de motivare a declarat că un judecător trebuie să se dedice profesiei, muncii intelectuale intensive, să fie pregătit să facă față provocărilor profesiei. Judecătorul trebuie să fie un profesionist desăvârșit și responsabil în aceeași măsură. Profesionalismul, corectitudinea, demnitatea, onestitatea și integritatea sunt calitățile de bază ale unui judecător și cheia unui sistem judiciar.
Candidata consideră сă experiența și cunoștințele acumulate îi vor permite să facă față tuturor sarcinilor се îi revin unui judecător la Сurtеа Supremă de Justiție, fiind convinsă că situația în sistemul judecătoresc poate fi schimbată, iar încrederea cetățenilor în justiție restabilită, doar prin implicare, dedicație, muncă,
responsabilitate, prin angajarea, menținerea și promovarea în sistem a persoanelor capabile și hotărâte să asigure calitatea actului de justiție”, se arată în aceeași decizie a CSM din luna mai.
Oxana Parfeni s-a înscris la concursul pentru funcția de judecător la CSJ, dar s-a retras mai târziu.
Membrii CSM au examinat în ședința de vineri, 25 august, cererile de demisie depuse de președinta interimară a CSJ Tamara Chișca-Doneva și magistratul Ion Guzun. Cei doi au făcut parte din completul care a dispus, la începutul lunii august, anularea a 21 de decizii luate de Comisia Pre-Vetting în privința candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor și reevaluarea acestora.
Totodată, Consiliul a desemnat-o pe judecătoarea Viorica Puica în calitate de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție până la încetarea termenului de transfer temporar al acesteia la Curtea Supremă de Justiție.
Completul special al CSJ a dispus pe 1 august reevaluarea a 18 candidați la funcția de membru al CSM și a trei candidați la funcția de membru al CSP. Din complet au făcut parte, pe rând, judecătorii Tamara Chişca-Doneva, Mariana Pitic, Ion Guzun și Ion Malanciuc.