Principală  —  Ştiri   —   Noi funcții și norme de…

Noi funcții și norme de personal în instituțiile de învățământ din țară

Imagine-simbol

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat că, începând cu următorul an de studii, 2024-2025, instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal din R. Moldova își vor extinde lista personalului. Astfel, școlile vor putea angaja psihologi, psihopedagogi, logopezi, specialiști în resurse umane, asistenți didactici, dar și analiști de date/ administratori de Baze de date, responsabili pentru administrarea platformelor de management implementate de MEC.

Conform MEC, o asemenea schimbare nu s-a mai produs din anul 1999.

„Vechiul document nu mai răspunde cerințelor actuale privind implementarea eficientă a politicilor în domeniul învățământului. De aceea, a fost necesar să le revizuim și completăm. În prezent, instituțiile de învățământ au funcții și atribuții noi, mult mai complexe, care necesită implicarea specialiștilor calificați”, susține ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. 

Poziții adiționale de personal vor avea și instituțiile de educație timpurie, MEC fiind în proces de definitivare a reglementările în acest sens.

În nota informativă emisă de MEC, se arată că schema de încadrare a personalului în instituțiile de învățământ publice se elaborează în fiecare an de către conducerea instituției de învățământ, se avizează de consiliul de administrație al instituției și se aprobă de organul local de specialitate în domeniul învățământului/ fondator, în limita normelor de personal stabilite prin ordinul ministrului și a bugetului aprobat pentru instituție. 

La Podcast ZdCe, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, a declarat: „Nu mi-aș da copilul într-o școală în care profesorul de informatică mai predă trei discipline. Nici într-un caz”.