Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Noi dezvăluiri despre rețeaua de…

Noi dezvăluiri despre rețeaua de trafic de bebeluși din Grecia, în care sunt implicați și moldoveni: au fost înregistrate 4 cazuri de adopții ilegale și 400 de cazuri de vătămare fizică a pacienților

Imagine-simbol

În presă apar noi detalii despre cazul rețelei internaționale care se ocupa cu trafic de femei în scopul exploatării pentru prelevare de ovule și ca mamă surogat, scrie libertatea.ro, cu referire la mai multe instituții de presă din Grecia.

Astfel, potrivit sursei, anchetatorii au reținut că mai multe femei, între care și moldovence, au fost exploatate, iar datele sunt șocante:

  • 71 de femei, donatoare de ovule, au fost exploatate în mod repetat de membrii organizației;
  • 98 de femei, victime ale traficului de persoane, au fost exploatate ca mame-surogat;
  • 13 cazuri de incidente ilegale în procesul de obținere a unui copil printr-un program de maternitate-surogat;
  • 4 cazuri de adopții ilegale efectuate sau încercate;
  • 400 de cazuri de înșelăciune/ vătămare fizică a pacienților, în anii 2021, 2022 și 2023.
Una dintre locațiile în care au fost descoperite femeile exploatate.
Sursa foto: Libertatea

Cel puțin 14 locații din Hania, al doilea cel mai mare oraș din insula Creta, au fost folosite pentru adăpostirea mamelor-surogat. Femeile primeau câte 600 de euro, erau ținute sub supraveghere în case pe care CretaPost le numește „bordeie” și nu aveau voie să se deplaseze decât la supermarket și să facă analize la clinica acuzată de trafic de bebeluși.

Vecinii au declarat că au văzut adesea femei însărcinate cazate acolo, dar nu și-au putut imagina ce se întâmplă.

Indicativ al industrializării reproducerii asistate de către organizația criminală este cazul unei femei care a fost mamă-surogat de două ori si a născut 6 copii.

30 de tinere din R. Moldova, România, Ucraina, Bulgaria și Georgia au fost identificate pe insula grecească Creta ca fiind traficate în scopul exploatării pentru prelevare de ovule și ca mamă surogat, multe fiind deja însărcinate, iar altele fiind deja în ultimele săptămâni de sarcină.

Drept urmare, 9 persoane au fost arestate în Creta, printre care și o româncă, iar altele sunt date în urmărire internațională sub suspiciunea comiterii a cel puțin 10 infracțiuni: constituirea și aderarea la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, mediere pentru adopția ilegală a unui minor, încălcări ale legii privind punerea în aplicare a reproducerii asistate medical, infracțiuni împotriva familiei, înșelarea pacienților cu proceduri medicale false, fraudă, fals în acte publice, vătămare fizică și încălcarea legislației privind medicația.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit deja cu o reacție, anunțând că Ambasada țării noastre în Republica Elenă s-a autosesizat pe caz, dar „informații oficiale de la autorități despre cetățeni moldoveni vizați sau de la eventuale victime în adresa ambasadei nu au parvenit”, fiind în așteptarea unor date oficiale.