Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/Noi constatări ale observatorilor Promo-LEX…

VIDEO/Noi constatări ale observatorilor Promo-LEX privind desfășurarea scrutinului prezidențial

captură video: privesc.eu

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de Președinte al R. Moldova vine cu noi precizări despre încălcările sesizate de observatori până la ora 14:00 în ziua celui de al doilea tur de scrutin.

Pavel Postica, șeful Misiunii de observare relatează că în total, de către observatori au fost raportate 337 semnalări de incidente.

Au existat 3 situații în care observatorii au fost intimidați sau li s-a obstrucționat procesul de observare liberă a alegerilor.

Observatorii Promo-LEX au identificat în municipiul Tihghina situația când alegătorii din regiunea transnistreană după ce au votat se îndreaptau către raionul „BAM” al mun. Bender, lângă magazinul Hermes. Acolo, la prezentarea fișei de însoțire al buletinului de identitate cu ștampila specială aplicată pentru alegerile prezidențiale sunt remunerați cu suma de 400 lei. Pentru aceasta ei trebuiau se semneze într-o listă de evidență. Conform celor observate, li s-u oferit recompense materiale doar persoanelor care s-au înscris prealabil înainte de vot. Potrivit doamnei responsabile de completarea listei, ea trebuie să prezinte darea de seamă pentru banii repartizați. Potrivit lui Postica, persoanele sunt remunerate cu până la 400 de lei.

Au fost constatate 11 cazuri de zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor.

Au fost înregistrate cazuri de transportare organizată a alegătorilor în satele Copanca, Hiliuți, Sadova, Hârtop, Hagimis, dar și în regiunea transnistreană.

În jurul orei 06.40, pe traseul Camenca- Sănătăuca, spre secția de votare, au fost împrăștiați ghimpi metalici/cuie pentru a tergiversa traficul din regiunea transnistreană. Nu au fost identificate persoanele care au săvârșit acest fapt. Ca urmare, un automobil al poliției și-a spart roata.

Au fost constatate 15 cazuri de deficiențe în funcționarea programului SIAS Alegeri: situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat.

În opt cazuri a fost constatată prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m de la aceasta.

În șapte cazuri au fost constatate cazuri de agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor .

În apropierea unor secții de votare au fost constatate cazuri de agitație electorală.

De asemenea, au fost constatate cazuri în deficiențe în listele electorale.

Au fost constatate 15 cazuri de nerespectare a măsurilor anti-epidemice.

Au fost constatate 34 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.

Au fost identificate cazuri în care s-a solicitat urna mobilă pentru a vota la domiciliu de către persoane care nu locuiesc la adresele respective sau de către persoane neîmputernicite.

Unei persoane cu semne de infecție respiratorie nu i s-a permis intrarea în secția de votare, dar nici nu i s-a comunicat că poate solicita urna mobilă la domiciliu.

Au fost constatate cazuri de deconectare a energiei electrice în secțiile de votare pentru perioade scurte de timp.

Observatorii vor monitoriza procesul de votare până la închiderea secțiilor de votare, în procesul de numărare a voturilor dar și la totalizarea rezultatelor.