Noi cerințe pentru conducerea vehiculelor agricole pe drumurile publice
În atenția tuturor posesorilor de certificat de tractorist-mecanic eliberat de ISST „Intehagro”, se aduc la cunoștință noile reglementări privind participarea la traficul rutier pe drumurile publice cu vehicule supuse înmatriculării de către ISST „Intehagro”, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Conform punctului 5 din Regulamentul privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 181 din 23 martie 2022, conducerea vehiculelor agricole pe drumurile publice este permisă doar pentru persoanele care dețin permisul de conducere categoria „H”. Acest permis este emis de subdiviziunile competente ale Instituției Publice „Agenția Servicii Publice” (ASP), la prezentarea documentelor necesare, inclusiv a certificatului de tractorist-mecanic eliberat de ISST „Intehagro”.
Candidații care solicită examinarea pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule din categoria H (tractor) este necesar să susțină examinarea, în cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului ,,Intehagro”, în baza programelor autorizate provizoriu/acreditat. Certificatul de tractorist-mecanic, eliberat de ISST „Intehagro”, este un document de calificare esențial, ce atestă dreptul de a exploata vehiculele supuse înmatriculării doar în cadrul proceselor tehnologice, cu o arie de deplasare limitată (teren agricol, șantier de construcții etc.).
În cazul în care candidații nu dețin dreptul de a conduce vehicule din alte categorii, aceștia trebuie să susțină proba teoretică la Agenția Servicii Publice. După susținerea probelor, documentele confirmative sunt eliberate, iar permisul de conducere categoria „H” este emis.
Pentru a conduce vehicule din categoria „H” (tractoare, mașini autopropulsate) pe drumurile publice, este necesar să dețineți:
- Permis de conducere categoria „H” emis de Agenția Servicii Publice.
- Certificat de tractorist-mecanic eliberat de ISST „Intehagro” cu subcategoriile corespunzătoare (A, B, C, D, E).
„Pentru a asigura un mediu rutier sigur, conducătorii tuturor tipurilor de vehicule trebuie să fie conștienți de regulile de siguranță rutieră. Tractoarele și mașinile agricole moderne, având o putere mare și dimensiuni considerabile, pot provoca accidente grave dacă nu sunt gestionate corespunzător. Astfel, siguranța la trafic trebuie să fie o prioritate pentru toți”, menționează secretarul de stat Vasile Șarban.