Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Noi acuzații și cerințe ale…

Noi acuzații și cerințe ale socialiștilor, după alegeri: vor inclusiv „scoaterea din subordinea guvernării” a CEC-ului și demisia conducerii Consiliului Audiovizualului

Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a venit cu o declarație comună, prin care susține că alegerile prezidențiale din acest an „nu pot fi considerate libere și democratice”, în condițiile „politizării” Comisiei Electorale Centrale (CEC), a „utilizării resurselor administrative, a monopolului și cenzurii presei“. În acest context, liderul PSRM, Igor Dodon, a enunțat mai multe solicitări ale formațiunii.

Dodon a declarat, în cadrul unui briefing, că PSRM a depus la CEC începând cu ziua de duminică și până joi, 7 noiembrie, „zeci de sesizări care confirmă clar caracterul nedemocratic, abuziv și contrar legii al acestor alegeri”.

În acest context, PSRM cere scoaterea din „subordinea guvernării a Comisiei Electorale Centrale”, „scoaterea de sub influența politică” a Agenției Naționale de Integritate (ANI), demisia conducerii Consiliului Audiovizualului și a conducerii Companiei publice „Teleradio-Moldova” și „depolitizarea” Curții Constituționale.

„Trebuie de menționat că următoarele alegeri parlamentare pot fi libere și democratice doar în următoarele condiții: scoaterea din subordinea guvernării a Comisiei Electorale Centrale, scoaterea de sub influența politică a ANI, care este utilizată în calitate de bâtă a puterii și terorizează oponenții politici și oamenii din teritoriu, demisia conducerii Consiliului Audiovizualului și a conducerii Companiei publice „Teleradio-Moldova”, pentru părtinire politică vădită și manipulare a informației în favoarea partidului puterii. De asemenea devine evidentă necesitatea depolitizării Curții Constituționale, care în actuala componentă a devenit un avocat și instrument politic al partidului de guvernare.

Facem apel la toate partidele, care doresc o societate consolidată, alegeri libere și unitatea poporului, să susțină aceste cerințe înaintate de PSRM”, a declarat Igor Dodon, liderul socialiștilor.

În cadrul conferinței, Dodon a mai acuzat că „sute de adepți” ai Partidului Acțiune și Solidaritate au votat de câteva ori, la diferite secții de votare.

Într-un comunicat de presă publicat pe 4 noiembrie, PSRM a declarat că nu recunoaște votul din secțiile din străinătate.

În ultima lună, mai multe percheziții au fost efectuate de oamenii legii pentru coruperea alegătorilor. Potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție (CNA) emis miercuri, 30 octombrie, au fost aplicate amenzi contravenționale de peste 2 milioane de lei pentru corupere electorală. La acea etapă instituția avea spre examinare circa 1000 de procese-verbale de constatare a contravenției cu privire la coruperea electorală pasivă, recepționate de la Poliție. 

Totodată, Poliția a semnalat activități de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare. „Există indicii rezonabile de transportare organizată a alegătorilor atât peste hotare, cât și pe teritoriul național. Autoritățile naționale investighează și fixează probe în legătură cu activități de transport aerian din Rusia către Belarus, Azerbaidjan și Turcia”, se arată în comunicatul poliției.

După anunțarea primelor rezultate ale scrutinelor din primul tur, președinta în funcție, Maia Sandu, a declarat că organele de drept au dovezi care indică asupra unei „fraude fără precedent” a alegerilor.