Nicolae Furtună: „Nu vreau să fiu judecat și nu vreau să par cinic, dar în toată lumea, COVID a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”
Șeful ANSP spune că la capitolul mortalitate, Republica Moldova este pe locul 22 în lume, în fața unor țări ca Belgia, Spania, Italia, Statele Unite sau Franța care beneficiază de sisteme medicale mult mai performante. Indiferent de gradul de dezvoltare a unei țări, riscurile de deces din cauza coronavirusului sunt aceleași peste tot, a mai declarat Nicolae Furtună în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.
Nicolae Furtună spune că medicii moldoveni de la terapie intensivă au făcut adevărate minuni, dar statisticile arată că în 99 la sută din cazurile de deces, pacienții aveau o comorbiditate, iar peste 70%, chiar și două. Cele mai întâlnite țin de afecțiunile cardiace, diabet și obezitate.
„Nu vreau să fiu judecat și nu vreau să par cinic, dar în toată lumea, covidul a luat viata celor care si asa erau o povara pentru ei și pentru cei din jur. Oamenii care se chinuiau în stadii terminale de cancer, avansate de diabet, patologii cardiovasculare ireversibile decompensate. Iată că lucrul acesta s-a întâmplat și în Franța, și în Italia și din păcate și în Republica Moldova”, a declarat Nicolae Furtună.
Medicul epidemiolog-șef al Republicii spune că aceasta este o realitate valabilă pentru toate țările din lume.
„Comorbiditățile și infecția cu COVID sunt antagoniști. Patologia cardiovasculară predomină, oamenii cu diabet zaharat sunt vulnerabili, noi de când vorbim că obezitatea e un factor de risc pentru maladii transmisibile. In COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. O treime din cei decedați sufereau de obezitate de un anumit grad”, a încheiat Furtună care spune că inclusiv aceste date trebuie să reprezinte niște concluzii ce trebuie luate.