Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Netanyahu: Israelul va continua discuțiile…

Netanyahu: Israelul va continua discuțiile de încetare a focului asupra Libanului

Sursă: Reuters/Jim Urquhart

Israelul va continua să discute propuneri de încetare a focului din Liban, în zilele următoare, a declarat vineri, 27 septembrie, premierul Benjamin Netanyahu, în timp ce Washingtonul a avertizat că o escaladare ulterioară a agresiunii militare „nu va face decât să îngreuneze întoarcerea acasă a civililor de ambele părți”, scrie Reuters.

Ministrul israelian de externe a respins joi, 26 septembrie, apelurile globale pentru o încetare a focului cu grupul Hezbollah susținut de Iran și a continuat să atace Libanul.

În urma atacului israelian de vineri, nouă membri ai unei familii, inclusiv patru copii, au decedat, potrivit declarațiilor oferite de primarul Mohammad Saab pentru Reuters.

În ultima săptămână peste 600 de persoane au fost ucise în Liban, potrivit Ministerului Sănătății.

Totodată, Hezbollah a declarat că a lansat rachete asupra Israelului pe 27 septembrie, la Kiryat Ata, lângă orașul Haifa, la aproximativ 30 de kilometri de graniță, și în orașul Tiberias.

Conflictul dintre forțele israeliene și Hezbollah este cel mai grav din ultimii 18 ani și face parte din repercusiunile regionale ale războiului din Gaza.

Anterior, SUA, Franța și alte state aliate au cerut un armistițiu de 21 de zile pentru încetarea focului a granița israeliano-libaneză, „pentru a deschide poarta spre diplomație”. Statele fac apel la toate părțile, inclusiv guvernele Israelului și Libanului, să aprobe de urgență încetarea temporară a focului.

Ulterior, ministrul de externe al Israelului, Israel Katz, a exclus ca Israelul să accepte un acord de încetare a focului de 21 de zile propus de SUA și Franța între Israel și Hezbollah, spunând: „Nu va exista încetare a focului în nord”, a scris The Guardian.