Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Ne șantajează, înțelegeți”. Un militar…

„Ne șantajează, înțelegeți”. Un militar din unitatea „Ștorm-Z” care a evadat de pe front a povestit cum comandanții estorcau bani de la soldații din trupele de asalt

Soldatul evadat. Fotografie din arhiva personală

Un fost deținut, recrutat la război dintr-o colonie din ținutul Primorie și înrolat în unitatea „Ștorm-Z”, a povestit pentru Novaya Gazeta. Europe că a evadat de pe front din cauza estorcărilor de bani din partea comandanților. Jurnaliștii nu dezvăluie numele interlocutorului din motive de securitate.

Potrivit militarului, pentru orice „încălcare” minoră comandanții îi băgau pe soldați în „subsol”, un loc de detenție ilegală pentru militarii „delincvenți”. Pentru a ieși de acolo, soldații trebuiau să plătească șefilor câte 15 – 20 000 de ruble (circa 147 – 196 de euro) fiecare, susține soldatul din trupele de asalt.

Potrivit acestuia, „subsolul” era o cameră mică de trei metri lungime și trei lățime, cu câte zece soldați în ea. „Aerul era foarte închis, mirosea foarte urât. Treburile le făceam în sticle”, a relatat soldatul.

Comandanții extorcau bani de la soldați și prin altă metodă – îi obligau pe cei care își cumpăraseră mașini în regiunile de pe linia frontului să plătească pentru posibilitatea de a le folosi.

„De exemplu, un om și-a cumpărat o mașină, iar acum trebuie să le dea comandanților săi 20 000 pe lună, pentru ca mașina să nu-i fie luată”, explică militarul.

Bărbatul susține că știe despre cel puțin trei cazuri în care comandanții au luat mașinile cumpărate de soldați.

Pe lângă estorcare de bani, militarul a vorbit și despre alte încălcări. Acesta a confirmat că soldații răniți din trupele de asalt și netratați definitiv sunt trimiși din spitale înapoi pe front și pot fi „aruncați” în linia întâi. Potrivit militarului, el însuși a fost rănit și tratat într-un spital. Acolo i s-a eliberat un certificat care atestă că efortul fizic îi este contraindicat (documentul se află la redacția novayagazeta.eu). Militarul susține că, după ce s-a întors pe front, a fost trimis în linia întâi, fără vestă antiglonț, iar apoi a fost închis în „subsol”.

Militarul a declarat pentru novayagazeta.eu că, după toate acestea, a decis să evadeze. Militarul susține că nu a fugit singur, ci cu un coleg, care însă a fost prins și băgat în subsol.

Militarul se află în Donețk din octombrie. Din spusele bărbatului, contractul său a expirat pe 28 noiembrie, dar nu are niciun document la mână, așa că nu poate pleca în Rusia. Bărbatul a contactat un avocat pentru a depune o plângere la procuratura militară, dar i s-a spus că „procuratura pentru Ștorm-Z se află în Novocerkassk, iar plângerea trebuie depusă acolo”.

Acesta nu este singurul caz de extorcare de bani de la trupele de asalt despre care a aflat novayagazeta.eu. Mama unui alt fost deținut recrutat a povestit, după spusele fiului ei, că comandantul unității a retras bani de pe cardurile bancare pe care Ministerul Apărării le-a transferat soldaților din Ștorm-Z.

„Codurile PIN erau în plicuri împreună cu cardurile. [Comandanții] le-au deschis și <…> au retras câte 160 000 de ruble (circa 1572 de euro) de pe fiecare. Au spus că este pentru liniștea lor aici. Soldații au primit cardurile în plicuri deschise”, susține femeia.

Între timp, alți trei membri ai trupelor de asalt intervievați de novayagazeta.eu au declarat că nu s-au confruntat niciodată cu estorcarea de bani din partea comandanților. „Nici măcar nu am auzit vreodată despe așa ceva”, a spus unul dintre ei.

Anterior, novayagazeta.eu a aflat că militarii ruși de pe linia frontului folosesc mita pentru a-și cumpăra concedii, posibilitatea de a nu participa la asalturi și „răni” pentru care primesc bani de la stat.

Un ofițer rus din unitățile de pușcași motorizați a declarat că prețul unei „contuzii”, adică a unei răni cu spitalizare, este între 10 000 și 50 000 de dolari, în funcție de gradul militarului și de linia de front în care se află. Un concediu costă între 5000 și 10 000 de dolari, dar ofițerii nu și-l pot cumpăra, a susținut militarul pentru novayagazeta.eu. Pentru un transfer de pe o linie a frontului pe alta sau pentru o rotație anticipată, militarii plătesc între 500 și 3000 de dolari.