Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO va înființa un comandament…

NATO va înființa un comandament terestru nordic în estul Finlandei

Foto: Ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, și comandantul armatei finlandeze, generalul-locotenent Pasi Valimaki, participă la o conferință de presă, în timp ce administrația finlandeză a apărării propune Mikkeli, orașul în care își are sediul comandamentul armatei finlandeze, ca locație pentru Comandamentul NATO Multi Corps Land Component, în Helsinki, Finlanda, 27 septembrie 2024. Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen/ Reuters

NATO va înființa anul viitor un nou comandament terestru în Finlanda, în apropierea graniței cu Rusia, însărcinat cu conducerea operațiunilor forțelor terestre ale alianței în nordul Europei în cazul unui conflict militar, a declarat vineri ministrul finlandez al apărării, potrivit Reuters.

Finlanda a aderat la alianța NATO în 2023, ca răspuns la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia vecină, care a început în 2022, și organizează prezența alianței pe teritoriul său.

„În această dimineață, am decis că vom propune NATO să înființeze comandamentul împreună cu Cartierul General al Armatei din Mikkeli”, a declarat ministrul Antti Hakkanen, ca urmare a anunțului său din iunie conform căruia toate statele membre NATO și-au dat acordul politic pentru acest plan.

Centrul, pe care NATO îl numește Multi Corps Land Component Command, va funcționa în subordinea Comandamentului Forțelor Întrunite Norfolk al Alianței, cu sediul în SUA, și împreună cu propriul comandament al forțelor terestre din Finlanda, care se află deja la Mikkeli, la aproximativ două ore de mers cu mașina de granița finlandezo-rusă.

Hakkanen, vorbind la o conferință de presă, a declarat că unitatea va avea inițial un buget anual de 8,5 milioane de euro și va fi formată din câteva zeci de oficiali internaționali.

La începutul acestei luni, Finlanda și Suedia vecină, care a aderat la alianță în 2024, au declarat că Suedia va coordona vizitele trupelor NATO străine și exercițiile internaționale în nordul Finlandei.

Cu toate acestea, Helsinki nu caută același tip de forță multinațională permanentă care a fost desfășurată, de exemplu, în țările baltice din apropiere, având în vedere dimensiunea considerabilă a forțelor proprii ale Finlandei.

În cadrul aceleiași conferințe de presă de vineri, comandantul armatei finlandeze, Pasi Valimaki, a declarat că domeniul de aplicare geografic al noii unități va fi stabilit la o dată ulterioară, dar inițial aceasta va supraveghea planificarea operațiunilor forțelor terestre în regiunea nordică.