Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO își va asuma un…

NATO își va asuma un rol mai important în coordonarea ajutorului militar pentru Kiev, afirmă Jens Stoltenberg

Sursa foto: Reuters

NATO își va asuma un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, a anunțat vineri alianța, preluând rolul de la Statele Unite în încercarea de a proteja procesul în contextul în care Donald Trump, sceptic față de NATO, candidează pentru un al doilea mandat de președinte al SUA, transmite Reuters.

„Aceste eforturi nu fac din NATO o parte a conflictului, dar vor spori sprijinul nostru pentru Ucraina în vederea susținerii dreptului său la autoapărare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor la Bruxelles.

Miercuri, Ungaria a renunțat la rezistența sa față de pachetul de sprijin pentru Ucraina pe care NATO intenționează să îl aprobe la summitul de la Washington din iulie, care cuprinde o promisiune financiară și transferul către NATO al coordonării livrărilor de armament și al instruirii. În timpul unei vizite a lui Stoltenberg la Budapesta, premierul Viktor Orban a declarat că țara sa nu va bloca deciziile NATO privind acordarea de sprijin Ucrainei, dar a fost de acord că nu va fi implicată.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Statele Unite au reunit națiuni cu mentalități similare la baza aeriană Ramstein din Germania, înființând un grup format acum din aproximativ 50 de națiuni care se întâlnesc în mod regulat pentru a face să corespundă cererile de arme ale Kievului cu promisiunile donatorilor.

Grupul de la Ramstein va continua să existe ca forum politic condus de SUA, dar NATO va prelua nivelul de lucru militar inferior care coordonează livrările de arme și instruirea trupelor ucrainene.

Mișcarea este văzută pe scară largă ca un efort de a oferi un anumit grad de „protecție împotriva lui Trump” prin plasarea coordonării sub o umbrelă NATO, oferind alianței un rol mai direct în războiul împotriva invaziei Rusiei, oprindu-se însă mult înainte de a-și angaja propriile forțe.

Dar diplomații recunosc că o astfel de mișcare ar putea avea un efect limitat, deoarece SUA este puterea dominantă a NATO și furnizează majoritatea armamentului pentru Ucraina. Așadar, dacă Washingtonul ar dori să taie din ajutorul occidental acordat Kievului, ar putea să o facă în continuare.

De asemenea, Stoltenberg a cerut aliaților să continue să finanțeze ajutorul militar pentru Ucraina la același nivel ca și până în 2022, însumând aproximativ 40 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari) pe an.