Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Năstase și Țîcu, înregistrați de…

Năstase și Țîcu, înregistrați de CEC în calitate de candidați la alegerile prezidențiale

Colaj ZdG

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat înregistrarea a doi candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. Este vorba despre Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni și Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”.

În același context, CEC a înregistrat simbolurile electorale ale candidaților pentru imprimarea în buletinul de vot la alegerile prezidențiale, reprezentanții candidaților în Comisia Electorală Centrală și a confirmat persoanele responsabile de finanțe (trezorier).

Până astăzi au fost înregistrați opt candidați, iar alte patru dosare se află în proces de examinare. 

Andrei Năstasecandidat Independent

Până în 2015, Năstase a activat ca avocat, neavând tangențe cu domeniul politic. Din 2015 a condus Platforma civică „Demnitate și Adevăr”, pe care a înregistrat-o ulterior în calitate de partid politic. În 2016 și-a înaintat candidatura la funcția de președinte al Republicii Moldova, dar a renunțat în favoarea Maiei Sandu.

A candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău în cadrul alegerilor locale anticipate din 2018, reușind să-l depășească pe Ion Ceban, socialist la acel moment, însă instanța de judecată, prin Rodica Berdilo, nu a validat rezultatele scrutinului, după ce a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor.

A candidat și în cadrul scrutinului parlamentar desfășurat în februarie 2019 din partea Blocului electoral „ACUM”. Câteva luni mai târziu însă, a renunțat la funcția de deputat în favoarea celei de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne în cadrul Guvernului condus de Maia Sandu.

La alegerile locale generale din octombrie 2019, Năstase a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău și a ajuns în turul doi alături de Ion Ceban. De această dată însă, Năstase a pierdut în fața lui Ceban, obținând 47,61%. A devenit consilier municipal.

La alegerile prezidențiale din toamna lui 2020, Andrei Năstase a fost candidatul Platformei Demnitate și Adevăr la funcția de președinte al Republicii Moldova, obținând în primul tur de scrutin 3,26% din voturi.

În 2022, Năstase a fost dat afară din Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA) și acuzat de ruinarea formațiunii. Dinu Plîngău, cel ales ulterior în funcția de președinte al PPPDA, le solicită procurorilor să pornească un dosar penal cu privire la pretinsele acte de corupție care li se impută foștilor colegi din Consiliul Municipal Chișinău. 

„Nu aș mai fi ieșit în spațiul public dacă în Republica Moldova lucrurile ar fi mers bine” – așa își argumentează Năstase intenția de a candida. 

Octavian Țîcu, candidatul la alegerile prezidențiale al Blocului Politic „Împreună”

Octavian Țicu a fost președintele Partidului Unității Naționale (PUN) până în decembrie 2021, formațiune politică asimilată, în iulie 2023, de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Țîcu a participat și la alegerile prezidențiale din 2020, atunci fiind deputat neafiliat și candidat al PUN. În toamna anului 2020, acesta s-a clasat pe locul 6, acumulând 27 170 de voturi sau 2.01%.

Istoric și fost boxer profesionist, Țicu a intrat în parlament, în 2019, pe listele blocului ACUM. A candidat la funcția de primar al Chișinăului în același ani, adunând 4,76% din voturi. A deținut funcția de ministru al Tineretului și Sportului pentru circa trei luni, în 2013.

La 14 aprilie 2024, reprezentanții partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor au format blocul politic „Împreună”.

A fi sau a nu fi candidat la prezidențiale? Detalii despre persoanele publice care au răspuns afirmativ la această întrebare până la începutul perioadei electorale