Narațiuni false despre referendum, integrarea europeană a R. Moldova şi UE (II)
FALS: După referendum, străinii vor cumpăra terenurile noastre. „În UE ni se vor lua pământurile și vor dispărea satele, cel mai probabil, terenurile strategice vor fi transferate străinilor.”
ÎN REALITATE: Potrivit legislației naționale, cetățenii străini NU au dreptul să cumpere terenuri agricole și forestiere din R. Moldova și nu există în Parlament proiecte de modificare a acestor prevederi. Totodată, niciun stat membru al UE nu este obligat să permită vânzarea pământurilor sale către străini. Politica de administrare a pământurilor este o chestiune internă a fiecărei țări, în care autoritățile europene nu se pot implica. În UE există mai multe state care au restricții la vânzarea pământului către străini. Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat recent că terenurile agricole nu vor fi vândute străinilor după aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Și premierul Dorin Recean a spus că oficialii moldoveni vor negocia ca „pământurile noastre să nu fie vândute străinilor”.
FALS: Modificările planificate ale Constituției sunt un secret. ,,Sunteți de acord cu modificarea Constituției?” este întrebarea de la referendum, dar nimeni nu ne spune despre ce modificări este vorba…”
ÎN REALITATE: Textul modificărilor planificate ale Constituției a fost publicat în Monitorul Oficial și în alte mass-media, fiind disponibil publicului și în variantă electronică pe www.legis.md. Potrivit hotărârii Parlamentului din 16 mai 2024, dacă referendumul va fi validat, ar urma să fie completat preambulul Constituției cu două paragrafe noi, pentru a reconfirma identitatea europeană a poporului R. Moldova și ireversibilitatea parcursului european, precum și pentru a declara integrarea europeană drept obiectiv strategic al țării. Textul care va completa Constituția, în cazul în care la referendum majoritatea alegătorilor vor vota „Da”, va apărea și pe buletinele de vot. Pe acesta va fi o singură întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” și două opțiuni de vot: „Da” și „Nu”.
FALS: Republica Moldova va fi implicată în război. ,,Occidentul atrage Republica Moldova în război, încearcă să o transforme într-un câmp de luptă, la fel cum a făcut cu Ucraina.”
ÎN REALITATE: Modificările care urmează să fie introduse în Constituție prin referendum nu implică nicio prevedere care ar deveni un motiv pentru acțiuni militare. Autoritățile au declarat în nenumărate rânduri că Republica Moldova își propune să își crească capacitatea de autoapărare, în contextul riscurilor de securitate din regiune. Experții spun că atragerea țării noastre în război nu are sens nici din punct de vedere logistic, politic, militar. Astfel de declarații sunt pentru a speria și a induce frică, pentru a crea o atmosferă tensionată.
FALS: Uniunea Europeană nu are nevoie de vinul nostru. „Producătorii de vinuri sunt neglijați și au probleme cu identificarea piețelor de export. Moldova, cu vinuri recunoscute mondial, nu reușește să le exporte.”
ÎN REALITATE: Nu există nicio declarație oficială că UE nu are nevoie de vinul moldovenesc. Cele mai recente date statistice, publicate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, arată că în anul 2023 aproape jumătate din exportul de vinuri din Moldova – 45%, a ajuns în țările Uniunii Europene, 26% – în CSI și alte 24% – în alte state. Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, 85% din vinul produs în Republica Moldova este destinat exportului, iar 15% rămâne în țară. În 2023, țara noastră a exportat 123 de milioane de litri de vin, în creștere cu 18% față de 2022. Tendința se menține și în acest an.
FALS: Dacă vom intra în UE, vom fi obligați să legalizăm căsătoriile LGBT+.
ÎN REALITATE: Niciun act oficial al UE nu impune această cerință. România și Bulgaria, ambele state membre, nu au legalizat căsătoriile LGBT+ și își păstrează propriile decizii la nivel național. Imaginea minorităților sexuale este distorsionată de prejudecăți și stereotipuri, iar propagandiștii își aleg astfel de teme în funcție de publicul țintă pe care doresc să-l influențeze – vârstnici, religioși ș.a.
FALS: În UE, cei cu diferite viziuni, ideologii și etnii vor avea conflicte între ei.
ÎN REALITATE: Uniunea Europeană promovează solidaritatea, respectând istoria, cultura și tradițiile statelor membre. În UE, toate popoarele și etniile trăiesc în bună înțelegere și își respectă tradițiile. Belgia, cu vorbitori de olandeză și franceză, și România, cu minoritatea maghiară, sunt exemple de conviețuire pașnică.
FALS: UE ne va forța să acceptăm imigranți din Orientul Mijlociu și să le oferim ajutoare materiale.
ÎN REALITATE: În UE, există liberă circulație între cetățenii statelor membre, dar nu și pentru cei din afara UE. Astfel, cetățenii din afara UE nu beneficiază de libera circulație, iar aderarea ne va ajuta să ne controlăm mai bine frontierele.
FALS: Conflictul transnistrean va împiedica aderarea țării noastre la UE.
ÎN REALITATE: Oficialii europeni au declarat că acest conflict nu va constitui un obstacol, iar exemplul Ciprului, care a aderat la Uniunea Europeană în 2004, demonstrează acest lucru.
*** Mai multe informații despre acest subiect puteți găsi pe www.stopfals.md
Mitropolia Moldovei NU va fi interzisă
În preajma referendumului și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, apar diverse falsuri, inclusiv despre religie și Biserica Ortodoxă din Moldova. Pe internet, a fost distribuit un video în care se spune că ar urma represiuni religioase, iar autoritățile din Chișinău ar avea intenția să interzică Mitropolia Moldovei. Este o informație falsă răspândită cu scopul de a-i speria pe oameni.
FALS: PAS a anunțat interzicerea Bisericii Ortodoxe Ruse din Moldova
În același video se mai sugerează că R. Moldova ar putea rămâne fără biserică, la fel cum a rămas și fără „limba moldovenească”. În calitate de „argument” este prezentată declarația deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasile Șoimaru, care a spus că „vine momentul când și noi, ca Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei”. În video se mai spune, cu referire la Igor Tuleanțev, un activist pro-rus, că „declarația îi aparține nu doar deputatului Șoimaru, ci este poziția președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și a majorității parlamentare aflate la guvernare”.
În realitate, este opinia personală a deputatului Șoimaru. PAS a declarat că guvernarea „nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar lichida Mitropolia” și că „susține ambele mitropolii și buna înțelegere între enoriași”. Și președinta Maia Sandu a infirmat declarația deputatului Vasile Șoimaru: ,,Eu nu am nicio prerogativă prin care să intervin. Avem libertatea credinței, libertatea de exprimare. Îndemnul meu este ca toată lumea, inclusiv preoții, să lucreze pentru R. Moldova, să respecte legea, să nu creeze pericole pentru securitatea țării noastre.”
Expertul Comunității WatchDog.md Andrei Curăraru spune că biserica este un element important în societatea noastră. ,,Noi avem o populație care este preponderent ortodoxă. Ideea de interzicere este absolut improbabilă și imposibil de realizat. Este dezinformare faptul că în Republica Moldova ar putea fi implementată o schemă similară celei din Ucraina. Unii au căzut pradă populismului și au stârnit un nou val de dezinformare. Totuși, societatea trebuie să înțeleagă că influențele externe, mai ales cele care vizează realizarea unor scopuri politice, nu sunt binevenite pentru o biserică. Scopul bisericii este să aducă stabilitate și împăcare în societate, dar nu dezbinare și susținere a unui stat agresor”, a mai menționat Andrei Curăraru, într-un video publicat pe Facebook.
Uniunea Europeană garantează libertatea de gândire, de conștiință și de religie
În videoul cu falsuri se mai afirmă că „substituirea valorilor religioase cu cele europene se va solda inevitabil cu niște consecințe foarte grave pentru țara noastră”. În realitate, Uniunea Europeană garantează libertatea de gândire, de conștiință și de religie.
*** Mai multe informații despre subiect puteți găsi pe www.stopfals.md