Principală  —  IMPORTANTE   —   Motivele pentru care SIS a…

Motivele pentru care SIS a solicitat blocarea accesului la site-ul unei bănci din Federația Rusă

Sursa: Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova/Facebook

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a sesizat mai mulți furnizori de servicii de comunicații electronice cu privire la blocarea accesului utilizatorilor proprii la resursele web ale unei instituții financiar-bancare din Federația Rusă, inclusă în sancțiunile internaționale. Este vorba despre banca „Promsvyazbank”. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către purtătoarea de cuvânt a SIS, Daniela Mînzat.

„Sesizarea a fost înaintată urmare a stabilirii de către SIS a indicilor de eludare a prevederilor Legii nr. 202/2017 privind activitatea băncilor pe teritoriul R. Moldova, în interesul unui grup criminal organizat, ghidat de serviciile speciale străine.

La fel, s-a constatat că prestarea serviciilor de mesagerie financiară și schimbul de date financiare electronice prin resursele online și aplicația electronică a băncii menționate poartă un caracter ilegal și pot fi utilizate pe teritoriul necontrolat al Republicii Moldova, evitând supravegherea legală exercitată de către autoritățile competente din țară (Banca Națională a Moldovei, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor)”, precizează reprezentanta SIS.

Pe 20 august 2024, Asociația „Promo-LEX” anunța că a constatat două proiecte cu potențial de corupere electorală, coordonate de oligarhul fugar Ilan Șor, și care, prin impactul lor, pot afecta libertatea alegătorilor de a-și forma opinia în cadrul alegerilor.

Este vorba despre inițiativa de achitare pentru pensionarii din anumite regiuni ale țării a unor îndemnizații de 2 000 lei, prin intermediul băncii „Promsvyazbank” din Federația Rusă. Un alt proiect – „GagauziyaLand”, a fost deschis în data de 18 august, cu promisiunea că intrarea și toate atracțiile pentru copii și adulți vor fi gratuite.

În perioada lunilor august-septembrie 2024 sunt programate mai multe deplasări ale preoților Mitropoliei Moldovei în Rusia, finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor cu susținerea Patriarhiei de la Moscova, la care ar urma să participe, în total, peste 120 de fețe bisericești. La finalul vizitei, fiecare preot paroh ar urma să primească câte un card „MIR”, emis de banca „Promsviazbank, scrie deschide.md.