Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Moștenitorii! Cum trăiesc fiii președintelui…

Moștenitorii! Cum trăiesc fiii președintelui rus, Vladimir Putin

Fiii lui Vladimir Putin și ai Alinei Kabaeva, Ivan Putin și Vladimir Putin (junior), locuiesc în reședințe luxoase, călătoresc cu iahturi și avioane de afaceri, puse la dispoziția lor de către prietenii liderului rus. Copiii sunt păziți de ofițeri FSO (Serviciul federal de pază, n.r.) și sunt înconjurați de bone, profesori și antrenori profesioniști 24 de ore din 24. Frații au puține contacte cu semenii lor și își văd rar părinții, dar apreciază momentele pe care reușesc să le petreacă împreună cu tatăl lor. Dossier.center relatează detalii despre cum este organizată viața celor mai secretizați copii din Rusia.

„Mulțumesc, băieți! Mulțumesc, copii! Știu că ați avut emoții foarte mari. Dar vă descurcați de minune. Voi sunteți viitorul nostru!” – astfel i-a felicitat Alina Kabaeva pe participanții festivalului de gimnastică ritmică „Alina-2023”. În timp ce aceasta și celelalte sportive cântau un cântec de adio, unul dintre copii o urmărea îndeaproape din sală. Când campioana olimpică a părăsit scena, copilul i s-a alăturat, continuându-și împreună drumul. Era fiul ei, Ivan, unul dintre cei doi cei mai secretizați copii din Rusia. Cel de-al doilea copil este feciorul ei mai mic, Vladimir, dar la acea perioadă el încă nu-și însoțea mama la astfel de evenimente.

Acești copii nu pot fi găsiți în bazele de date guvernamentale, deja au acte sub acoperire, care se fac în mare parte pentru spioni și persoane aflate sub protecția statului. Datele lor de naștere sunt cunoscute doar de rudele lor apropiate. Copiii nu zboară cu avioane obișnuite, ci cu avioane speciale. Ei nu frecventează grădinițe sau școli, deoarece au bone și guvernante. Ei locuiesc în reședințe păzite de FSO, călătoresc cu iahturi și trenuri blindate, au puține contacte cu semenii lor și își văd rar tatăl. Aceștia sunt fiii lui Vladimir Putin.

Dossier.center a găsit zeci de fotografii ale fiului cel mai mare al lui Vladimir Putin, dar, din motive etice, nu publică aceste fotografii, precum și alte detalii care ar putea ajuta la identificarea copilului. Ivan Putin este minor și nu este responsabil pentru acțiunile părinților săi, iar aspectul lui în sine nu ține de interesul public. În schimb, stilul de viață al copiilor președintelui rus este de interes public, deoarece este finanțat de stat și de prietenii lui Putin care câștigă bani din contul bugetului statului.

Capitolul I. Lugano – Moscova

„Când a început războiul, internetul era plin de știri de genul «Putin are trei copii cu Kabaeva». Nu, nu și nu. Toată mass-media s-a înșelat, cu excepția unui ziar elvețian. Ei au doi fii”, a relatat sursa pentru dossier.center. Zeci de oameni au de-a face zilnic cu familia președintelui: șoferi, agenți de securitate, bone, profesori, bucătari, piloți, antrenori, chelneri, asistenți și mulți alții. Sursa dossier.center este unul dintre ei. Acesta locuiește în reședințele președintelui, îi vede adesea pe copiii șefului statului, deși nu comunică zilnic cu ei și a relatat totul în condițiile respectării anonimatului. Dossier.center i-a verificat biografia și a constatat că, într-adevăr, lucrează în familia lui Vladimir Putin. Detaliile istoriei sale au putut fi verificate folosind surse deschise, inclusiv publicațiile de pe rețelele sociale, precum și extrasele bancare și datele din bazele de date guvernamentale.

Ziarul menționat de interlocutor este SonntagsZeitung. În mai 2022, publicația a scris că Putin și Kabaeva au doi copii împreună. În timpul sarcinii cu primul copil, campioana olimpică a fost ajutată de o ginecologă elvețiană de origine rusă (numele acesteia nu a fost menționat în articol).

Legătura dintre Putin și Kabaeva, precum și întreaga viață personală a președintelui rus, este unul dintre principalele secrete de stat. Oficial, Vladimir Putin s-a căsătorit cu Ludmila Șkrebneva în 1983 (în căsătorie, ea a luat numele de familie al soțului), iar peste 30 de ani,  cuplul a divorțat. „Toată activitatea mea, toată munca mea este în public, este absolut la vedere. Unora le place, altora nu. Dar există oameni care sunt absolut incompatibili cu această viață la vedere. Ludmila Alexandrovna nu o suportă”, a declarat Putin la acea vreme. Cuplul apărea rar în public, dar în iunie 2013 a asistat la baletul „Esmeralda” la Palatul de Stat al Kremlinului, iar după spectacol, a acordat un interviu postului de televiziune „Rossia 24”. Cu un zâmbet timid, Ludmila Putina a confirmat: „Căsătoria noastră s-a încheiat din motiv că nu ne vedem aproape niciodată. Vladimir Vladimirovici este cufundat complet în muncă. Copiii noștri au crescut. Fiecare își trăiește propria viață. În general, s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să avem propria noastră viață.”

Fiicele cuplului sunt Maria Voronțova și Katerina Tihonova. Ele apar doar în câteva publicații biografice, cum ar fi cartea „Din numele primei persoane”, publicată în anul 2000. Putin nu le-a zis pe nume atunci când a răspuns la întrebările presei, numindu-le pur și simplu   „femei”, iar detaliile din viața lor au devenit cunoscute prin intermediul scurgerilor de informații și activității jurnaliștilor.

Șeful statului rus nu a reușit să-și ascundă nici a doua familie. În 2008, publicația „Московский корреспондент” a relatat că la Sankt Petersburg se pregătea nunta Alinei Kabaeva și a lui Vladimir Putin. „Putin este divorțat și liber de legăturile de familie de două luni”, scria publicația, citând o sursă. „Întotdeauna am avut o atitudine proastă față de cei care se bagă în viața altora cu nasurile lor gripate și cu fanteziile lor erotice”, a reacționat Putin. La scurt timp, ziarul a fost închis. Nu se știe exact când a început relația dintre Putin și Kabaeva, dar în martie 2008, Kabaeva a apărut în emisiunea „O sută de întrebări pentru un adult”, în care a declarat că a întâlnit deja bărbatul ideal, fără să-l numească și a dat un răspuns neașteptat de detaliat la întrebarea dacă ar putea seduce un soț străin: „Dacă în familie există deja probleme și bărbatul se uită la altă femeie și comunică cu ea, nu cu soția lui, atunci problema există. Prin urmare, nimic bun nu se mai poate întâmpla în acea familie.”  Două luni mai târziu, Kabaeva zbura spre Soci cu avionul de afaceri al prietenului președintelui, Ghenadi Timcenko. Cel puțin din 2011, campioana olimpică nu și-a mai ascuns verigheta și cam din aceeași perioadă, ea însăși, mama, sora și bunica ei au început să primească în dar de la prietenii șefului statului proprietăți imobiliare scumpe.

În 2014, Kabaeva a călătorit de trei ori de la Soci spre Lugano. În ultima călătorie, în octombrie, aceasta a fost însoțită de mama sa, Liubov Kabaeva, de prietenele sale, Elizaveta Molceanova, soția fondatorului grupului LSR și Elena Grinevici, soția omului de afaceri Vitali Mașițki, dar și de însuși antreprenorul. Împreună cu ei, la bord se afla Natalia Thiebaud. După cum a aflat „Proiect”, aceasta s-a dovedit a fi ginecologa de la clinica elvețiană „Sant’Anna”, situată în Lugano.

La acest spital, Kabaeva a născut un băiat în primăvara anului 2015. În 2018, aceasta a zburat din nou în Elveția, probabil, pentru un control în timpul sarcinii, iar în primăvara anului 2019, Thiebaud a venit la Moscova pentru a o ajuta pe Kabaeva să nască al doilea copil, tot un băiat. O cunoștință apropiată a doctoriței a declarat pentru SonntagsZeitung că tatăl copiilor atletei este Vladimir Putin. Doctorița a emigrat în Elveția în urmă cu mai bine de 30 de ani, a luat numele de familie al soțului ei, și-a schimbat cetățenia. „Dar a păstrat relații de prietenie cu Putin”, a punctat sursa publicației.

În ambele cazuri, Putin personal a decis locul în care se vor naște copiii lui, spune un om de afaceri care a lucrat cu unul dintre prietenii lui Putin. În 2015, se părea că nașterea în Elveția a fost aranjată pentru a păstra secretul. Patru ani mai târziu, Putin era sigur că nivelul adecvat de secretizare poate fi asigurat doar la Moscova. Deși de ambele ori apariția copiilor a devenit cunoscută presei, liderul rus nu s-a răzgândit. Familia sa este închisă practic în diferite vile, pe care le părăsește în principal pentru a se muta în alte reședințe. Odată cu apariția pandemiei de coronavirus, situația nu a făcut decât să se înrăutățească.

Capitolul II. „Nu părăsiți zona”

„Familia trăiește în izolare”, se arată într-un anunț pe site-ul agenției English Nanny. Compania recrutează personal pentru familii înstărite din Rusia, inclusiv vorbitori de limbi străine. Printre clienți se numără atât mici proprietari de afaceri, cât și oligarhi ruși din lista Forbes. Acest anunț însă oferă un loc de muncă într-o familie foarte specială, cea a președintelui.

În familia lui Vladimir Putin se poate ajunge literalmente din stradă: anunțul despre postul vacant a apărut în spațiul public și oricine putea răspunde. De exemplu, la începutul anului 2024, o familie căuta profesor de engleză pentru doi băieți în vârstă de patru și opt ani. Orarul de lucrul presupunea cinci zile pe săptămână, în total 60 de ore. Printre sarcini era și „predarea altor materii”, dar și însoțirea copiilor în excursii. Se propunea un salariu de 7700 de euro pe lună. Agenția precizează că a colaborat mult timp cu această familie și a găsit deja pentru ea mai mulți profesori de engleză și germană.

Diferența dintre acest anunț și anunțurile obișnuite de recrutare de pe English Nanny rezidă nu doar în remunerarea generoasă.

– Se dă preferință candidaților ce au pașaport sud-african.

– Potențialii angajați trebuie să fie dispuși să facă teste medicale în primele două săptămâni de la angajare.

– Ieșirea de pe teritoriul în care locuiește familia este interzisă.

Anunțul este reînnoit periodic, doar că vârsta copiilor se schimbă. Familia are în permanență nevoie de noi profesori, iar fluctuația de personal este cauzată de faptul că nu este ușor să te înțelegi cu această familie, spune o sursă din cadrul personalului. În plus, piața străinilor care doresc să lucreze în Rusia, mai ales după începerea războiului, nu este mare, iar pe mulți îi pun în gardă condițiile stricte de izolare.

În familie au lucrat multe guvernante și este din ce în ce mai dificil să găsească noi candidate, astfel încât profesorii de engleză sunt recrutați acum dintr-o gamă largă de țări vorbitoare de limbă engleză, inclusiv Africa de Sud. Un alt motiv pentru această alegere este cel geopolitic, spune un interlocutor din rândul personalului de îngrijire: străinii din alte țări sunt tratați cu reticență, iar Africa de Sud este percepută drept o țară prietenoasă Rusiei.

Indiferent de modul în care candidatul a aflat de postul vacant, fie prin cunoștințe, fie printr-o agenție, etapa principală de selecție este un interviu video cu asistentul familiei. Interviul este urmat de un examen medical amănunțit și de două săptămâni de carantină, care are loc în stațiunea Igora din regiunea Leningrad sau chiar la reședințele lui Putin din Valdai ori Soci.

Capitolul III. Ivan Vladimirovici și Vladimir Vladimirovici (junior)

Fiul cel mare al lui Putin, Ivan, preferă desenele animate Disney și, spre nemulțumirea părinților săi, imită în joc personajele din acestea. Băieții se joacă mai ales singuri sau împreună cu adulții, care sunt mereu în preajma lor. Ei își văd părinții doar noaptea târziu, iar pe semenii lor, în mare parte, de sărbători.

Atât la Valdai, cât și atunci când călătoresc, copiii și personalul locuiesc aproape unii de alții. Fiii lui Putin locuiesc în casa principală cu părinții lor, iar guvernantele și antrenorii locuiesc în clădiri separate. Sunt rezervate și spații speciale pentru clasele de studii, care sunt situate lângă reședința principală. Dar nimeni nu se deplasează pe jos: frații au propriile lor mașini cu șofer, profesorii și servitorii au mașini separate. În plus, la Valdai, o parte din personal nu are voie să meargă pe jos pe teritoriul reședinței, toate deplasările se fac doar cu mijloacele de transport.

Copiii sunt aduși la 8-9 dimineața la profesori și bone, cu ei împreună iau micul dejun. Până acum câțiva ani, de cel mai mic copil se ocupau doar bonele, dar acum, de el se ocupă și guvernantele. Este vorba de patru bone, unele au lucrat femei de serviciu la reședința din Valdai și locuiesc într-un sat din apropiere. Ele lucrează câte două, în ture a câte două săptămâni și locuiesc cu familia în această perioadă, apoi pleacă acasă și sunt înlocuite de alte două bone. Ziua de muncă durează 12 ore. Nu este de mirare că, pe măsură ce copilul cel mai mic a crescut, treptat, responsabilitățile bonelor au trecut către guvernante, astfel încât acestea au grijă de ambii copii.

După micul dejun, se desfășoară lecții cu o durată  de 30-45 de minute, urmate de jocuri. La Valdai, copiii au la dispoziția lor doi ponei, câțiva iepuri și un câine de rasă Saint-bernard, care este îngrijit de doi cinologi de la FSO. Câinele însă nu este unul de serviciu și locuiește cu familia. Printre jucării se numără o colecție mare de constructori Lego și iPad-uri – nu doar pentru jocuri, ci și pentru videoconferințe. După prânz, copiii dorm, iar după trezire, au activități și fac sport. După ora 20:00, copiii sunt preluați de șoferi și merg la culcare aproape imediat.

Viața de zi cu zi a fraților seamănă cu cea a tatălui lor. Ei au bucătari personali, care le pregătesc mese separate. La fel ca și Vladimir Putin, fiii lui au propriile lor căni și beau doar din ele. Alături de copii sunt întotdeauna gardienii din rândul ofițerilor serviciului de securitate al președintelui, principala divizie a FSO. Dossier.center a reușit să obțină fotografia uneia dintre gărzile de corp. Acesta s-a dovedit a fi ajutorul lui Putin, Vitali Kemenov, care l-a însoțit mulți ani pe președinte. Cu toate acestea, securitatea la Valdai nu este atât de strictă pe cât s-ar putea crede. În zilele în care Putin nu se află la reședință, gardienii se simt ceva mai relaxați, spune o sursă din rândul personalului. De aceea, este posibil să se intre pe teritoriu fără a fi nevoie de prezentarea unui document. Telefoanele mobile ale personalului nu sunt luate, iar când se mută, obiectele personale nu neapărat sunt verificate.

Capitolul IV. Centrul medical cu destinație specială

„Centrul meu medical” nu este cea mai mare rețea de clinici private din Rusia, dar este,  probabil, cea mai importantă. Începând cu 2016, aici au făcut tratament luptătorii din Grupul Wagner care au fost răniți în Siria, Libia și în războiul din Ucraina. În această clinică, situată în centrul Sankt Petersburgului, pe strada Malaia Koniușennaia, se tratează mulți prieteni și cunoștințe ale lui Vladimir Putin, inclusiv cei din cooperativa „Ozero” și din conducerea băncii „Rossia”, precum și, după cum a scris Radio Liberty, fete de escortă.

După ce a studiat documentele interne ale clinicii, Dossier.center a aflat că centrul,  într-adevăr, tratează prieteni ai președintelui, precum este Ghenadi Timcenko. Dar, printre numele angajatilor menționate în respectivele documente, se menționează și străini ce au  salarii foarte mari. Aceștia sunt profesorii copiilor lui Vladimir Putin. Nu se știe de ce guvernantele au decis să se înregistreze prin intermediul acestei clinici. Poate că anturajul lui Putin a decis,  pur și simplu, să folosească mai degrabă o companie existentă care se ocupă de probleme sensibile, decât să creeze una nouă.

De copiii lui Putin se ocupă mai mulți profesori de engleză și germană. Pe lângă cetățenii sud-africani, pe care familia a preferat să-i angajeze de la începutul războiului, contracte au semnat și cetățeni britanici, și neozeelandezi. Profesorii de limbi străine nu se ocupă doar de predare. Ei fac totul, deoarece își petrec cea mai mare parte a zilei cu băieții. Ei pot să se odihnească doar atunci când copiii sunt duși la sport, șah sau muzică.

Aproape fiecare reședință are un centru sportiv dotat cu sală de gimnastică, piscină, iar uneori,  și cu teren de hochei. Cu băieții lucrează antrenori personali de înot și gimnastică.

Profesorii și antrenorii nu interacționează aproape niciodată direct cu familia, a declarat sursa pentru dossier.center. Dacă profesorii au nevoie de ceva, ei discută cu asistentele familiei. Asistentele transmit mesajele părinților: poate fi vorba atât de recunoștință pentru munca depusă, cât și de anumite doleanțe privind procesul de învățare. Mesajele au doi autori. De cele mai multe ori, aproximativ o dată pe săptămână, guvernantele primesc mesaje de la Olesea. Femeia pretinde că este mama copiilor și se întâlnește personal cu guvernantele atunci când acestea sunt angajate. În realitate, aceasta este o verișoară a mamei reale a copiilor, Alina Kabaeva. Mult mai rar, de câteva ori pe an, există mesaje din partea familiei. Sursa crede că, în acest caz, ele vin chiar de la Vladimir Putin.

Capitolul V. Chestiuni familiale

Pe 1 mai 2016, Ekaterina Golovaceva, verișoara Alinei Kabaeva, s-a înregistrat pe site-ul MyHeritage, un serviciu popular care permite să-ți creezi arborele genealogic. Golovaceva a introdus informațiile de bază despre rudele sale, dar și-a pierdut rapid interesul pentru această aventură și nu a mai accesat site-ul. Schema legăturilor de familie a rămas în domeniul public.

Verișoarele campioanei olimpice s-au născut în Uzbekistan, apoi s-au mutat în satul Nikologorî din regiunea Vladimir, unde bunica lor comună, Anna Zațepilina, a locuit cu Alina Kabaeva, iar acum figurează oficial în companiile prietenilor lui Putin – Sogaz, Divnomorie și Axis Investiții. Proiect și The Insider au scris despre acest lucru. De fapt, ele o ajută pe gimnastă în familie. Astfel, Golovaceva, care are studii juridice, se ocupă de problemele financiare, coordonează plățile către personal și îi angajează pe noii lucrători, iar Olesea Fedina este acea „mamă” care discută cu guvernantele și bonele, pretinzând că fiii Alinei  Kabaeva sunt copiii ei. Cu toate acestea, sursa dossier.center din rândul însoțitorilor spune că această conspirație nu este prea reușită: de exemplu, dacă băiatul cel mai mare joacă hochei sau participă la un spectacol, iar Olesea Fedina îl însoțește, după meci sau spectacol, copilul nu aleargă la ea, ci în loja ascunsă în spatele unei sticle opace, unde stă mama lui reală.

Capitolul VI. Flota din umbră

Iahtul a apărut pe radar timp de numai 36 de minute. În ultimii ani, majoritatea ambarcațiunilor lui Putin au trecut la modul silențios și și-au dezactivat echipamentele de indicare a locației (AIS).

Navele liderului rus nu navighează în ape în care există riscul de a se întâlni cu piratii, iar AIS nu funcționează din motive de conspirație. Însă, pe 8 august 2023, una dintre nave, iahtul „Nega”, de 32 de metri, a rupt brusc tăcerea. La ora locală 11:17, sistemele au revenit la viață și au început să transmită date despre cursă. Nega se deplasa cu până la 12 noduri (puțin peste 22 km/h) pe râul Svir, dinspre lacul Ladoga spre lacul Onega. La ora 11:53, când nava se afla în apropierea satului Uslanka, AIS-ul s-a oprit la fel de brusc. Nu se știe dacă echipajul a pornit echipamentul în mod deliberat sau dacă cineva de la bord a apăsat butonul din greșeală.

În vara anului 2023, Nega a însoțit iahtul „Graceful”, de 84 de metri, cu Alina Kabaeva și cei doi copii ai săi la bord, precizează sursa pentru dossier.center. În total, le-au fost alocate trei ambarcațiuni. Graceful era cea mai mare ambarcațiune, la bordul căreia au trăit atleta și copiii ei, pentru scurt timp alăturându-li-se  și Putin. Al doilea iaht era ceva mai mic, iar copiii erau aduși la bord în fiecare dimineață în jurul orei 8:00. Acolo învățau cu profesorii, iar seara, în jurul orei 22:00, se întorceau înapoi. Al treilea iaht a fost cel mai mic, găzduind doar personalul.

Periodic, întreaga flotilă pleca în călătorii. Astfel, la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, navele au făcut ocolul Golfului Finlandei, „vizitând obiectivele turistice” (familia a vizitat și muzeul din Kronștadt), după care Kabaeva și copiii ei și-au continuat călătoria, dar deja pe teritoriul Rusiei. Scopul călătoriei era să viziteze mănăstirile Valaam și Koneveț de pe malurile lacului Ladoga și să acosteze la reședința lui Putin din Karelia.

Familia își petrece cea mai mare parte a anului în Valdai, unde sărbătorește și Revelionul. Programul se schimbă puțin de la an la an. În februarie și martie, merg să schieze la Soci, timp în care familia se mută la Acipse. Aceasta este probabil a doua reședință preferată a lui Putin, a declarat pentru dossier.center Gleb Karakulov, un ofițer FSO care a evadat din Rusia. În iulie-august, fac excursii cu barca: în trecut, acestea puteau fi călătorii lungi pe mare, dar odată cu izbucnirea războiului, traseul este limitat la apele sigure – Golful Finlandei, coasta Mării Negre și lacurile din nordul țării.

În august, familia locuiește în Crimeea, la vila de stat nr. 6 din satul Oliva, iar toamna se poate muta la Soci, la reședința Bocearov Rucei.

În majoritatea călătoriilor, toți profesorii sunt luați și cazați pe teritoriul reședinței. Dar în unele călătorii, familia merge cu un personal limitat – unul sau doi profesori și un antrenor.

Pe lângă iahturi și un tren blindat, familia are la dispoziție mai multe avioane și elicoptere. Sursa a furnizat pentru dossier.center fotografii și înregistrări video realizate la bordul aeronavelor. În două cazuri, numerele de zbor au intrat în cadru – este vorba despre avionul RA-09609 și elicopterul RA-22377. Primul număr aparține unui avion de afaceri Dassault Falcon 900LX. Acesta este deținut de Gazprom avia și operat de companiile aeriene „Russair” și „Jetlet”, care fac parte din grupul de entități juridice ale lui Iuri Kovalciuk și ale partenerilor săi din Bank Rossia. De asemenea, companiile aeriene închiriază și operează cu:

· două avioane de afaceri Dassault Falcon 7X, dintre care unul aparține unității speciale de zbor Rossia;

· avionul Dassault  Falcon 8X;

· un nou Tu-204 rusesc;

· două elicoptere anglo-italiene AgustaWestland AW139;

· două elicoptere franco-germane Eurocopter EC 145;

· patru elicoptere rusești Mi-8.

Elicopterul RA-22377 model Mi-8AMT este deținut de Transneft, care este operatorul companiei „Tulpar Air”. Aceasta este o filială a holdingului petrochimic TAIF, care a fuzionat cu Sibur (coproprietar al companiei este Ghenadi Timcenko). Toată această flotă este necesară pentru a transporta rudele lui Putin și personalul de serviciu, spune un om de afaceri care a lucrat cu unul dintre prietenii șefului de stat.

Atunci când călătoresc, rutina zilnică se schimbă puțin: copiii își petrec în continuare cea mai mare parte a zilei cu profesorii, care se ocupă cu ei și îi distrează. „Așa se comportă oamenii foarte bogați – călătoresc în jurul lumii, dar rutina lor în timpul zilei rămâne aceeași”, spune un îngrijitor de familie intervievat.

***

Putin își tratează fiii cu mai multă tandrețe decât o făcea odinioară cu fiicele sale. Fiecare capriciu al acestora este îndeplinit, iar ei privesc toate reședințele în care locuiesc ca pe bunurile lor personale.

Atitudinea personalului față de Putin nu face decât să întărească acest sentiment al copiilor. Profesorii lor, gardienii și restul personalului se tem de Putin, care este singurul ce le poate vorbi băieților cu severitate.

Ilia Rojdestvenski, Echipa dossier.center

Redactare și adaptare în limba română: Olga BULAT