Moscow Times: aproape toate băncile turcești refuză să lucreze cu cele din Rusia
Încercările autorităților ruse, care au durat mai bine de șase luni, de a ajunge la un acord cu Turcia privind deblocarea plăților bancare, au ajuns în impas. Aproape toate băncile turcești au decis să refuze deservirea tranzacțiilor legate de Rusia și Belarus, relatează Moscow Times. Potrivit publicației, toate instituțiile de credit turcești cu capital străin au oprit deja plățile pentru companiile rusești, iar acum băncile de stat și private care nu au parteneri străini intenționează să li se alăture.
Băncile încearcă să „se protejeze de posibile probleme în viitor sub formă de potențiale restricții și sancțiuni”. Pentru a continua să servească comerțul ruso-turc, potrivit acestuia, singura bancă rămasă de facto în țară este Emlak Katılım. Continuă plățile în lire și ruble, în timp ce tranzacțiile în dolari și euro sunt blocate de multe mai bănci turcești.
Problema interacțiunii băncilor ruse cu Turcia a devenit cunoscută în ianuarie – la scurt timp după ce președintele american Joe Biden a semnat un decret de înăsprire a regimului de sancțiuni, amenințând băncile din întreaga lume cu deconectarea de la sistemul global al dolarului pentru tranzacțiile cu complexul militar-industrial rus. În aprilie, oficialii americani au crescut presiunea și au început să amenințe managerii de vârf ai instituțiilor de credit care lucrează cu Rusia cu sancțiuni personale.
Sursa citată scrie că deși diplomații ruși au început negocierile cu Turcia încă din februarie, promițând că vor „face munca” și „protejează participanții la activitatea economică străină”, ei nu au dat rezultate. „Cazurile de stors” companii implicate în tranzitul mărfurilor către Rusia au devenit mai frecvente în băncile turcești. Astfel de clienți sunt identificați în mod activ, iar transferurile lor sunt blocate sau conturile lor sunt complet închise”, se plângea în septembrie ambasadorul Rusiei la Ankara, Alexey Erkhov.
La sfârșitul lunii august, banca turcă Ziraat, care este deținută de stat și se află pe primul loc în țară în ceea ce privește activele, a încetat să mai deschidă conturi în ruble. Mai multe surse au raportat că alte bănci de stat din Turcia au o politică similară, în timp ce unele organizații private de credit continuă să funcționeze în ruble.
Pe fondul problemelor cu plățile și al unei scăderi a cifrei de afaceri comerciale, președintele rus Vladimir Putin și-a anulat vizita în Turcia, care trebuia să aibă loc la mijlocul lunii februarie și ar fi putut fi prima sa călătorie într-o țară NATO de la începutul războiului.