Moscova, indignată de refuzul Chișinăului de a deschide secții de votare în regiunea transnistreană, este gata să-și încalce propria legislație
Autoritățile din Rusia „speră că autoritățile din R. Moldova se vor abține de la decizii și acțiuni distructive care contravin principiilor democratice și bunului simț”, referindu-se la deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană pentru alegerile prezidențiale din această duminică. Declarația a fost făcută în contextul în care anunțul despre intenția de a deschide secții de votare în stânga Nistrului a survenit acum trei zile, Federația Rusă încălcându-și în acest mod propria Lege Electorală.
Acum trei zile, Federația Rusă și-a anunțat intenția de a deschide șase secții de vot pentru prezidențialele rusești în regiunea transnistreană.
În legătură cu acest fapt, ambasadorul F. Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a i se aduce la cunoștință poziția de dezaprobare a deciziei F. Ruse de a deschide secții de votare în regiunea transnistreană.
La scurt timp, miercuri, 13 martie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a organizat un briefing în care a încercat voalat să facă presiuni pe autoritățile de la Chișinău.
„Rusia speră că R. Moldova va da dovadă de o abordare constructivă și nu va întreprinde acțiuni distructive în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în Transnistria pentru alegerile prezidențiale din Rusia. Acest lucru ar însemna o încălcare masivă a drepturilor omului și a normelor democrației, la care tinde, doar prin vorbe, regimul Sandu”, a declarat Zaharova, citată de presa rusă, afiliată Kremlinului.
Maria Zaharova a reamintit că în R. Moldova locuiesc aproximativ 250.000 de cetățeni ruși, dintre care circa 220.000 se află în stânga Nistrului. „Organizarea votului doar pe baza Ambasadei Rusiei la Chișinău ar priva majoritatea rușilor care trăiesc în R. Moldova, care au drept de vot, de posibilitatea de a-și exercita exprimarea voinței care le este garantată de Constituția rusă”, a punctat aceasta.
Pe de altă parte, Zaharova a uitat să menționeze că cerințele de deschidere a secțiilor de vot cu doar 3 zile înainte de alegeri contravine chiar Legii Electorale a F. Ruse.
Astfel, în conformitate cu Legea Electorală a F. Ruse, secțiile de votare pentru alegătorii care locuiesc sau se află în afara teritoriului Federației Ruse se deschid cel târziu cu 50 de zile înainte de prima zi de votare, iar în cazuri excepționale – nu mai târziu de 5 zile.
De menționat că alegerile prezidențiale a Federației Ruse se vor desfășura în perioada 15-17 martie. Respectiv, cerințele autorităților ruse contravin propriei lor legislații.