Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moment istoric la Luxemburg! R.…

Moment istoric la Luxemburg! R. Moldova începe astăzi negocierile de aderare la UE

Sursa foto: euneighbourseast.eu

Astăzi, 25 iunie 2024, la Luxemburg va avea loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană la care vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE.

Prim-ministrul Dorin Recean întreprinde o vizită de lucru în Marele Ducat de Luxemburg, conducând delegația țării noastre la prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană.

Șeful Executivului de la Chișinău va discuta cu mai mulți oficiali luxemburghezi agenda bilaterală și europeană a țării. Premierul Dorin Recean va avea întrevederi cu prim-ministrul Luxemburgului, Luc Frieden, cu Marele Duce Henri de Luxemburg, dar și cu ministrul Afacerilor Externe și Europene, al Cooperării și Comerțului Exterior al Luxemburgului, Xavier Bettel. 

De asemenea, prim-ministrul se va întâlni cu Olivér Várhelyi, Comisarul european pentru vecinătate și extindere, și cu Olha Stefanishyna, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică a Ucrainei. 

În seara zilei de 25 iunie, va avea loc Conferința interguvernamentală R. Moldova – Uniunea Europeană, de lansare oficială a negocierilor de integrare a țării noastre în UE. Aceasta va fi urmată de o conferință de presă, susținută cu reprezentanții Președinției în exercițiu a Consiliului European și a Comisiei Europene, care va fi transmisă online, pe pagina de Facebook a Guvernului.

Săptămâna trecută, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova. Preşedinta Comisiei Europene în exerciţiu, Ursula von der Leyen, a calificat decizia drept „un pas uriaș” în drumul către UE și a dat asigurări că instituția va fi alături de R. Moldova și Ucraina.

Vineri, 21 iunie, președinta Maia Sandu a semnat Decretul pentru inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, șefa statului a desemnat-o pe Cristina Gherasimov în calitate de negociatoare-șefă din partea țării noastre.