Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Moldovenii vor obține recunoașterea internațională…

Moldovenii vor obține recunoașterea internațională a calificărilor lor: „Acest lucru va permite cetățenilor să acceseze mai ușor locurile de muncă în străinătate”

Sursa foto: euneighbourseast.eu

Un set de modificări care prevăd interconectarea Registrului Național al Calificărilor (RNC) cu registrele calificărilor țărilor europene a fost aprobat de Guvern. Acest lucru va permite cetățenilor moldoveni să obțină recunoașterea internațională a calificărilor lor, dar și să acceseze mai ușor locurile de muncă în străinătate, transmite Ministerul Educației și Cercetării într-un comunicat.

Totodată, specialiștii calificați din alte țări se vor putea angaja pe piața muncii din țara noastră.  Astfel, datorită interconectării registrelor, R. Moldova va beneficia de schimb de bune practici în domeniul educației și formării profesionale cu alte țări.

,,Noul regulament va asigura corespunderea cadrului normativ național în domeniul recunoașterii studiilor și calificărilor obținute în străinătate la normele actuale internaționale în domeniul de referință, dar și realizarea angajamentelor Republicii Moldova în contextul integrării sistemului național de învățământ în Spațiul European al Educației.

Prin facilitarea procesului de recunoaștere a calificărilor, ne propunem inclusiv atragerea persoanelor calificate de peste hotare și a viitorilor potențiali studenți în instituțiile de învățământ superior din țara noastră”, a explicat secretara de stat, Adriana Cazacu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, actul normativ reglementează recunoașterea calificărilor refugiaților și persoanelor strămutate, descentralizarea recunoașterii titlurilor științifico-didactice prin delegarea acestei atribuții către instituțiile de învăţământ superior acreditate, precum și recunoașterea calificărilor obținute în cadrul programelor comune/transfrontaliere organizate în comun de instituții de învăţământ superior acreditate din R. Moldova și din străinătate.

Regulamentul a fost aprobat în conformitate cu angajamentele R. Moldova privind Acordul de asociere UE-R. Moldova și tratatele internaţionale la care țara noastră este parte.