Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Moldovenii stabiliți în Italia vor…

Moldovenii stabiliți în Italia vor putea beneficia de pensii și alte prestații sociale 

Sursa: Ministerul Sănătății

Moldovenii stabiliți în Italia vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale prin intermediul unui mecanism mai accesibil. Proiectul de lege pentru aprobarea Acordului dintre R. Moldova și R. Italiană în domeniul securității sociale a fost susținut, astăzi, 28 noiembrie, în prima și a doua lectură de Parlament.

Documentul prevede ca anii în care o persoană a contribuit la asigurările sociale în diferite țări să fie adunați, astfel încât să se poată stabili dacă acea persoană are dreptul la pensie. Respectiv, vor putea fi cumulate perioadele de muncă pentru a se califica la pensie în cazul cetățenilor care au acumulat stagiul minim de 15 ani atât pe teritoriul R. Moldova, cât și al R. Italiene. Totodată, cererile pentru pensii și alte prestații sociale vor putea fi depuse atât în Italia, cât și în țara noastră.

„Documentul asigură un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți moldoveni, care muncesc sau au muncit în Italia ori trăiesc acolo, dar și pentru italienii stabiliți cu traiul în țara noastră. Prevederile se vor aplica angajaților, lucrătorilor independenți, lucrătorilor detașați, personalului misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc”, anunță într-un comunicat Parlamentul.

Cetățenii vor putea beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de boală sau de un accident de muncă și de pensii de urmaș. Prestațiile sociale vor fi acordate conform principiului proporțional de calculare a pensiilor. Astfel, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu, în conformitate cu legislația națională în domeniu.

Acordul dintre R. Moldova și R. Italiană în domeniul securității sociale a fost semnat la data de 31 octombrie 2024. Este al doilea tratat de acest fel pe care îl aprobă Italia, iar la ședința plenară a participat și ambasadorul R. Italiene în țara noastră, Lorenzo Tomassoni.