Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Moldovenii care muncesc în Cipru…

Moldovenii care muncesc în Cipru și Slovacia vor putea beneficia de pensii și alte prestații sociale

Imagine simbol

Cetățenii moldoveni care muncesc în Republica Cipru sau în Republica Slovacă vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizele consultative pentru inițierea a două acorduri care prevăd acest lucru. 

De prevederile acordurilor vor beneficia angajații, lucrătorii independenți, lucrătorii detașați, personalul misiunilor diplomatice sau al posturilor consulare etc. Aceștia vor primi pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale și pensii de urmaș.

Fiecare stat contractat va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. 

Potrivit comunicatului, acordurile cu Republica Cipru și Republica Slovacă urmează a fi încheiate pe o perioadă nedeterminată. 

R. Moldova asigură protejarea și garantarea drepturilor de asigurări sociale ale lucrătorilor din țara noastră, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul unui alt stat, prin intermediul a 17 acorduri bilaterale în domeniul securității sociale, încheiate cu alte state. În prezent, sunt în vigoare 16 acorduri, în baza cărora au fost stabilite 1 916 prestații sociale, ai căror beneficiari sunt cetățenii R. Moldova, conform unui comunicat publicat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Printre ţările cu care R. Moldova a încheiat acorduri de securitate socială se numără: Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Portugheză, România, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Estonia, Republica Cehă, Regatul Belgiei, Republica Polonă, Ungaria, Republica Lituania, Republica Federală Germania, Republica Turcia, Republica Belarus, Republica Italiană, Republica Elenă, Regatul Spaniei (urmează să intre în vigoare).

Persoanele îndreptăţite pot beneficia de prestaţii de asigurări sociale în temeiul acordurilor internaționale în domeniul securității sociale, prin depunerea unei cereri, însoţite de mai multe acte confirmative, la Casa Națională de Asigurări Sociale sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant.