„Moldoveni, suntem alături de voi. Poarta țărilor occidentale este deschisă”. Dezbateri în Parlamentul European în ajunul alegerilor prezidențiale din țara noastră
În ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, deputații din Parlamentul European (PE) urmează să aprobe miercuri, 9 octombrie, o rezoluție prin care vor sprijini țara noastră în fața interferențelor rusești.
Astăzi, 8 octombrie, eurodeputații au organizat dezbateri pe marginea unei rezoluții cu privire la R. Moldova, inițiată de grupul Renew Europe.
Victor Negrescu, membru al grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European: „Mă bucur că prin această rezoluție arătăm încă o dată sprijinul necondiționat al tuturor familiilor politice proeuropene din legislativul european pentru parcursul european al Chișinăului. Este un sprijin pentru cetățenii R. Moldova, pentru dezvoltarea și securitatea lor într-un context plin de provocări, generat de războiul hibrid și interferențele regimului autoritar de la Moscova, care își dorește să blocheze acest parcurs european. Trebuie să spun foarte clar: nu se vinde R. Moldova contrar la ceea ce spun agenții ruși de acolo. Noi am decis să alocăm fonduri suplimentare pentru R. Moldova – 50 de milioane de euro pentru țările candidate și vecinătatea de Est, 3 milioane de euro pentru asistența preaderare. Sunt multe lucruri de făcut”.
Krzysztof Brejza, membru al Partidului Popular European: „Referendumul din R. Moldova este un proces strategic pentru siguranța Moldovei și pentru siguranța Europei. Vorbim despre o alegere între bine și rău, între valorile occidentale, democrație, stat de drept, presă liberă și răul care este revărsat asupra Moldovei în toate acțiunile hibride tipice pentru imperiul lui Putin – spionajul, influența, pentru a se amesteca în alegeri. Este alegerea între respectul față de umanitate, față de omenire și modul în care Rusia tratează Ucraina. Moldoveni, suntem alături de voi. Poarta țărilor occidentale este deschisă și vom fi alături de voi”.
După dezbateri, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, Siegfried Mureșan, a declarat într-o postare pe Facebook că Uniunea Europeană vede lupta R. Moldova împotriva interferenței ruse și este alături de noi.
„(…) Ce se întâmplă în R. Moldova contează pentru noi, în interiorul Uniunii Europene, deoarece R. Moldova este un stat vecin nouă. Și putem fi în siguranță în interiorul granițelor Uniunii Europene doar dacă țările vecine, ca Moldova, sunt în siguranță.
Dar știm că Federația Rusă nu este de acord cu noi. Știm că Rusia refuză să accepte vecini liberi și democrați fiindcă vecinii democrați nu fac decât să evidențieze cât de închisă și nedemocratică este Rusia. Rusia vrea vecini slabi și dependenți și, de aceea, finanțează campanii de dezinformare în R. Moldova, inclusiv în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului care au loc pe 20 octombrie (…)”, a accentuat Mureșan.
Pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.
Potrivit CEC, tirajul total al buletinelor de vot pentru fiecare scrutin este de 2 729 996 de buletine de vot, dintre care 2 092 641 de buletine de vot în limba română, 631 979 în limba rusă, 115 în limba ucraineană, 3 400 în limba găgăuză, 870 în limba romă și 991 în limba bulgară. Va fi pentru prima dată când buletinele de vot vor fi tipărite în limbile minorităților etnice.
Pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului vor fi tipărite câte 90 000 de buletine de vot, dintre care 45 000 de buletine în limba română și tot atâtea în limba rusă, pentru fiecare scrutin.