Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz riscă să rămână fără…

Moldovagaz riscă să rămână fără licență pentru furnizarea gazelor. ANRE cere companiei să finalizeze cu un an mai devreme procedura de separare a proprietarilor rețelelor de transport

Imagine simbol

Moldovagaz riscă să-și piardă licența pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a modificat decizia anterioară care indica că separarea funcțională și juridică a rețelelor de transport ale SA „Moldovagaz” și SRL „Moldovatransgaz” de alte activități din sectorul gazier urma să fie realizată până la 30 septembrie 2026. Printre motive ar fi sistarea, din 1 ianuarie 2025, a livrărilor de gaze către stânga Nistrului de la Gazprom.

Astfel, conform ANRE, dacă SA „Moldovagaz” nu va finaliza procedura de separare în condițiile stipulate la art. 28 din Legea cu privire la gazele naturale până la data de 31 iulie 2025, adică cu mai mult de un an înainte de termenul anterior, Agenția va retrage licența SA „Moldovagaz” eliberată pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale și va desemna un alt titular de licență cu obligația de a furniza gaze naturale către consumatori la prețuri reglementate.

ANRE a anunțat într-un comunicat de presă că, la data de 8 aprilie, Consiliul a adoptat „o decizie strategică” de modificare a hotărârii privind certificarea operatorului sistemului de transport SRL „Vestmoldtransgaz”, „adaptând termenul de implementare a cerințelor europene la realitățile de pe piața gazelor naturale din R. Moldova”.

„Această decizie vine în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Uniunea Europeană prin strategia comună semnată la 4 februarie 2025 privind independența și reziliența energetică a țării. În baza acesteia, autoritățile moldovenești s-au angajat să elimine definitiv orice formă de dependență de gazele naturale din Federația Rusă și să accelereze integrarea țării în piața energetică europeană.

ANRE, în calitate de garant al echilibrului între cerințele legale și interesul public, a jucat un rol esențial în acest proces. Decizia sa a fost adoptată după o amplă analiză a riscurilor de securitate energetică – în special pentru consumatorii din stânga Nistrului – și a ținut cont de multiple consultări cu Ministerul Energiei, Secretariatul Comunității Energetice (SCE) și alți actori relevanți din sector”, menționează sursa citată.

ANRE urmează să lanseze procedurile competitive de selectare a acestor furnizori începând cu trimestrul II al anului 2025

Contextul deciziei invocat de către ANRE:

  • „În Hotărârea nr. 513 din 23 august 2024, ANRE a certificat provizoriu operatorul SRL „Vestmoldtransgaz”, stabilind condiții stricte, printre care separarea funcțională și juridică a rețelelor de transport ale SA „Moldovagaz” și SRL „Moldovatransgaz” de alte activități din sectorul gazier, până la 30 septembrie 2026.
  • Ulterior, compania rusă SAP „Gazprom” a stopat unilateral livrările de gaze naturale către Republica Moldova.
  • În consecință, Ministerul Energiei a revizuit unele constatări din Avizul exprimat anterior referitor la securitatea aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor de pe malul stâng al râului Nistru”.

ANRE susține că a modificat termenul de realizare a condițiilor de separare a proprietarilor rețelelor de transport (SA „Moldovagaz” și SRL „Moldovatransgaz”) până la data de 31 iulie 2025 „pe baza acestor evoluții și a recomandărilor Secretariatului Comunității Energetice”.

„Moldovatransgaz” este companie fiică a Moldovagaz, iar S.R.L. „Vestmoldtransgaz” este deținută de Transgaz România și BERD.