Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministră de externe: „Moldova poate…

Ministră de externe: „Moldova poate deveni următoarea țintă a Federației Ruse, iar sprijinul pentru Ucraina este și sprijin pentru Moldova”

Captură de ecran/Privesc.eu

Ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat în cadrul vizitei de la Chișinău marți, 17 septembrie, la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova, că Germania va aloca 100 de milioane de euro Ucrainei, drept suport pentru sezonul de iarnă care urmează.

„Este clar că Rusia plănuiește ca în această iarnă să le facă viața oamenilor din Ucraina cât mai teribilă posibil”, a declarat ministra înainte de Conferință.

Totodată, Baerbock a subliniat că imediat după declanșarea invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Rusia a încercat să distrugă și Moldova, „însă autoritățile de la Chișinău au reușit să oprească fluxul de dezinformare și atacuri cibernetice, iar partenerii europeni au trasat un drum pentru Moldova către UE”, a spus ea. Încercările președintelui rus Vladimir Putin de a „arunca țara în haos” nu au avut succes, iar Moldova „s-a apropiat de UE”, a menționat ministra germană, potrivit DW.

„Moldova poate deveni următoarea țintă a Federației Ruse”

Baerbock a mai declarat că cea mai mare amenințare la adresa Moldovei rămâne războiul în curs al Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar „dacă Rusia va obține succese militare pe teritoriul ucrainei, Moldova ar putea deveni următoarea țintă.

„Prin urmare, sprijinul pentru Ucraina este și sprijin pentru Moldova”, a adăugat ea.

Platforma de sprijin pentru Moldova a fost creată la inițiativa Germaniei în aprilie 2022, în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. De asemenea, include Franța și România.

Marți, 17 septembrie, la Chișinău au sosit peste 65 de delegații internaționale, formate din miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și organizațiilor internaționale, pentru a participa la cea de-a 5-a ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova.

În cadrul Platformei au fost semnate nouă acorduri de finanțare: 80 milioane de euro grant și 305,1 milioane de euro împrumuturi, care vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă în beneficiul cetățenilor, potrivit unui comunicat al Guvernului.