Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Moldova 1” pierde procesul privind…

„Moldova 1” pierde procesul privind agitația electorală în ziua alegerilor: cererea de chemare în judecată depusă de „Teleradio-Moldova” împotriva Consiliului Audiovizualului, respinsă

Sursa: trm.md

Cererea de chemare în judecată depusă de Instituția Publică Compania  „Teleradio-Moldova” împotriva Consiliului Audiovizualului (CA), după ce postul TV a fost sancționat cu o amendă de 5 000 de lei, a fost respinsă ca neîntemeiată. Potrivit comunicatului CA, hotărârea a fost luată de Curtea de Apel Chișinău la 29 octombrie 2024.

Furnizorul public național a contestat Decizia CA din 23 octombrie 2024, prin care postul TV a fost sancționat cu o amendă de 5 000 de lei, pentru încălcarea prevederilor art. 90 din Codul electoral (Reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media).

Mai exact, potrivit Raportului CA cu privire la respectarea legislației electorale privind zilele de 19 și 20 octombrie 2024, atunci când agitația electorală este interzisă, examinat în ședința din 23 octombrie 2024, serviciul public media de televiziune „Moldova-1” a difuzat, pe 20 octombrie 2024, ora 10:00, un program în care a prezentat profilul celor 11 concurenți electorali conform buletinului de vot, prin prisma profesiei, funcțiilor pe care le-au deținut, afilierii și carierei politice, activității publice, implicării în diferite controverse, precum și a sloganului de campanie. În virtutea rigorilor legislative, autoritatea de reglementare a catalogat informațiile expuse drept agitație electorală.

Examinând temeinicia pretențiilor înaintate de reclamant, Curtea de Apel Chișinău a considerat justă concluzia Consiliului Audiovizualului, or legislatorul a reglementat în mod clar că agitația electorală se admite doar până în ziua de vineri, înainte de ziua votării. Mai mult, Curtea a reținut faptul că prezentarea profilului concurenților electorali, prin prisma profesiei acestora, funcțiilor, precum și a sloganului de campanie nu poate fi calificată altfel decât agitație electorală. Instanța de judecată a confirmat poziția membrilor CA, și anume că difuzarea informațiilor respective poate influența alegătorii în procesul de luare a deciziei cu privire la candidatul pe care să îl voteze.

Ținând cont de raționamentele instanței expuse supra, revendicările formulate de reclamant au fost respinse ca fiind lipsite de vreun temei, alegațiile acestuia purtând un caracter declarativ. Prin hotărârea sa, Curtea de Apel a concluzionat că CA, la emiterea actului administrativ contestat, a acționat cu bună-credință, în limitele legal stabilite și cu respectarea scopului pentru care i-a fost atribuit dreptul, nefiind identificate temeiuri pertinente de a anula decizia.

Hotărârea Curții de Apel Chișinău a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție, care a declarat inadmisibil recursul depus de Instituția Publică Compania „Teleradio-Modova”, astfel hotărârea devenind definitivă și irevocabilă.