Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Modificările legislative afectează sentințele de…

„Modificările legislative afectează sentințele de condamnare în cazurile de corupție”: PA prezintă „exemplul concret din 2025” al afaceristului care a lăsat actorii să-și aștepte apartamentele peste 18 ani

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că, la 6 februarie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat o sentință care „reflectă direct efectele modificărilor legislative din septembrie 2024, care au redus pedeapsa pentru unele fapte de corupție și, respectiv, au scurtat termenul de prescripție”. Astfel, potrivit PA, un om de afaceri a fost liberat de pedeapsă penală din cauza expirării termenului de prescripție, chiar dacă a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de corupere activă. Deși fapta a fost comisă în decembrie 2022, înainte de modificările legislative din 2024, acestea ar fi „avut un impact direct asupra clasificării infracțiunii și asupra termenului de prescripție aplicabil”, a adăugat PA.

Ministerul Justiției a transmis anterior că proiectul de modificare a Codului penal și a Codului Contravențional nr.136 /2024, a fost produsul unui grup de lucru inițiat în 2022, format din procurori, judecători, avocați și experți, derivat de necesitatea de a îmbunătăți legea penală, inclusiv pentru a executa unele hotărâri ale Curții Constituționale.

ZdG a scris anterior, citând surse, că omul de afaceri, reținut în martie 2023, fiind bănuit de trafic de influență și corupere activă, comise în legătură cu unele dosare penale aflate în gestiunea Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Anticorupție, este Adrian Rucan, administratorul și beneficiarul efectiv al firmei de construcții „Ecosem Grup”.

Conform probelor prezentate în instanță de procurorii anticorupție, în perioada noiembrie – decembrie 2022, inculpatul, urmărind scopul soluționării favorabile a situației în care se aflau patru învinuiți în cauze penale de spălare de bani, escrocherie, abuz de serviciu și fals, la acel moment fiind examinate de instanțele de judecată măsurile preventive ale acestora, i-a promis directorului adjunct al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) că-i va acorda privilegii și avantaje, ce nu i se cuvin, pentru mama acestuia, sub forma alocării unui apartament la preț preferențial într-un bloc destinat actorilor. În schimbul acestui avantaj, directorul adjunct al AAIJ urma să-i ofere informații din cadrul Programului de Gestionare Integrată a Dosarelor (PIGD) pentru a urmări distribuirea cauzelor și, de asemenea, să elibereze un răspuns favorabil avocatului ce acționa în interesul unuia dintre învinuiți, în ceea ce privește încălcarea procedurii de examinare a aplicării și prelungirii măsurii preventive.

Urmărirea penală a durat 6 luni, iar examinarea în instanță a durat 1 an și 7 luni. Instanța de judecată a stabilit vinovăția inculpatului.

„Cu toate acestea, deși pentru infracțiunea comisă, legea în vigoare în momentul comiterii faptei prevedea o pedeapsă sub formă de închisoare până la 6 ani și o amendă până la 200 000 de lei, inculpatul a fost liberat de pedeapsă penală, întrucât a fost aplicată legea mai blândă în vigoare din 7 septembrie 2024, ca rezultat expirând termenul de prescripție pentru tragerea sa la răspundere penală”, a subliniat PA.

La data comiterii faptei, infracțiunea prevăzută de art. 325 alin. (1) din Codul penal era considerată una gravă (pedepsită cu până la 6 ani închisoare, termen de prescripție de 15 ani), iar la data pronunțării sentinței, ca urmare a modificărilor legislative operate prin Legea nr. 136 din 6 iunie 2024, în vigoare din 7 septembrie 2024, aceasta a fost recalificată ca o infracțiune ușoară (fiind pedepsită fără închisoare și doar cu amendă până la 75 000 lei), ceea ce a dus la expirarea termenului de prescripție (2 ani în acest caz), a explicat Procuratura.

„Aceste modificări legislative vor continua să aducă rezultate similare și în alte cauze în care probe concrete demonstrează vinovăția pentru acte grave de corupție, dar legea permite persoanelor să scape de pedeapsă penală.

Vedeți mai jos o analiză a categoriilor de infracțiuni afectate în așa mod – recalificare de la infracțiuni deosebit de grave sau grave la infracțiuni mai puțin grave sau ușoare. Pentru infracțiuni ușoare, organul de urmărire penală are un termen limitat să descopere toate circumstanțele, există restricții la măsurile speciale de investigație care pot fi aplicate, iar persoanele condamnate riscă o amendă mică care nu acoperă nici aproape resursele statului cheltuite în documentarea infracțiunii. Atenționăm deputații în Parlament să rectifice această lacună legislativă cât mai repede, pentru a ameliora situația creată prin lege”, a mai transmis PA.

Sentința este cu drept de atac în ordinea recursului la Curtea de Apel Centru, în termen de 15 zile de la pronunțarea integrală a acesteia.

Potrivit Ministerului Justiției, modificările Codului penal, intrate în vigoare în toamna anului trecut, NU reduc severitatea pedepselor pentru corupție și NU scurtează termenii de prescripție.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit cu precizări în contextul unui comunicat de presă emis de PA, în care instituția condusă de Veronica Dragalin a indicat că „creșterea numărului de sentințe de încetare pe motivul expirării termenului de prescripție este cauzată în proporție substanțială de modificările legislative înaintate de Ministerul Justiției și votate în Parlament, în vigoare din septembrie 2024, ce au redus pedeapsa pentru unele fapte de corupție și respectiv au redus termenul de prescripție”.

Adrian Rucan, administratorul şi beneficiarul efectiv al firmei de construcții „Ecosem Grup”, a mai fost implicată anterior într-un scandal, când mai mulți oameni de cultură din țara noastră, membri ai Uniunii Teatrale din Moldova, au dat în judecată întreprinderea pentru că timp de 15 ani nu și-au primit cheile de la apartamentele în care au investit zeci de mii de euro în perioada 2007-2014.