Modificările la Codul electoral au trezit dezbateri aprinse în plenul Parlamentului. Opoziția: „Viitoarele alegeri prezidențiale deja sunt fraudate”
Proiectul de lege pentru modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale, a fost votat în prima lectură. Proiect ce a trezit dezbateri aprinse în plenul Legislativului. Opoziția a acuzat autorii inițiativei că în au introdus elemente care ar compromite proiectul, precum micșorarea cu două ore a programului din ziua votării, cât și introducerea unei prevederi prin care Comisiei Electorală Centrală (CEC) îi vine atribuția de a exclude din cursa electorală un concurent electoral, sarcină care actualmente îi revine instanței de judecată.
Modificările la Codul electoral au trezit dezbateri aprinse în plenul Parlamentului. Opoziția susține că deși proiectul este unul salutabil, sunt unele elemente care provoacă îngrijorări. Potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, dacă va fi aprobat în actualul format, prevederile proiectului vor avantaja un concurent electoral, făcând referire la Igor Dodon.
„Proiectul, în proporție de 90%, este benefic. Sunt vreo 7 elemente ce provoacă îngrijorări, chiar sunt și elemente foarte grave. Avem 2 opțiuni: cea ideală ar fi să introducem 2 zile de votare, dar dacă această opțiune nu se realizează, atunci obligatoriu trebuie să identificăm o soluție alternativă. De exemplu, extinderea zilei votării. Trebuie să ne dăm seama că acum este pandemie, nu se poate de crea rânduri, prin urmare trebuie să găsim soluții, altfel procesul electoral va fi afectat. Doi – sunt cel puțin patru elemente prin care se diminiuează drastic statutul observatorilor – nu mai pot verifica listele electorale, activitatea lor este permisă doar cu începerea perioadei electorale, observatorul poate fi eliminat din proces.
Totodată, se va exclude interdicția cu privire realizarea spoturilor electorale cu implicarea clădirilor statului. Adică Dodon poate să-și facă spot în clădirea Președinției, ceea ce alte partide nu poate să o facă. Nu este clar de ce așa s-a făcut. Nu este rezolvată problema cu dezbaterile publice. Votul din regiunea din stânga Nistrului, acest proces este viceat. Acest proiect trebuie votat prin conses, altfel va fi un proiect care avantajează un concurent electoral”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.
Deputatul din grupul Pro-Moldova, Sergiu Sîrbu, a declarat de la tribuna Parlamentului că „viitoarele alegeri prezidențiale deja sunt fraudate”.
„Din start venea să fie un proiect necesar, dar au pus mâna și l-au murdărit. Proiectul vine să ajusteze mofturile unui partid și să-l înscăuneze pe liderul său. Ați băgat în acest proiect niște norme irelevante care contravin legislației. Cu regret, trebuie să constatăm că viitoarele alegeri prezidențiale deja sunt fraudate”, a spus Sîrbu.
Deputatul Lilian Carp s-a arătat nemulțumit de prevedere din proiect în care se prevede ca organizațiiloe nonguvernamentale nu vor putea monitoriza viitoarele alegeri.
„Atunci când se propun niște prevederi bune, întotdeauna se găsește de a introduce ceva care să apere interesele. Proiectul, în general, vine să rezolve anumite situații, dar, din păcate, crează alte probeleme pe care noi trebuie să le discutăm și trebuie să fie retrase, în caz contrar sunt premize că alegerile vor fi fraudate. Dacă micșorăm cu 2 ore să închidem ora votului, riscăm să pierdem din procentul participanților la vot. CEC a propus această limitare cu 2 ore în cazul că 2 zile se va desfășura scrutinul. Totodată, dacă excludem din procesul electoral organizațiile nonguvernamentale, cine va număra porcii tăiați din cel mai cristalin partid? Nu trebuie să excludem ca ONG să poată monitoriza alegerile, de altfel azi a plecat unul și vine altul, și apare traseismul politic și se cumpără alegătorul”, a declarat deputatul Lilian Carp.
În proiect se propune introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni.
De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare dacă aceasta are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume, implicarea organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, nereflectarea corectă a campaniei de către instituțiile media.
Proiectul conține și alte modificări, inclusiv acordarea alegătorului cu dizabilități a dreptului să aplice facsimilul în loc de semnătură, acordarea dreptului de acces la listele electorale depline observatorilor, prin semnarea unei declarații de confidențialitate, reglementarea expresă a zilei când începe campania electorală pentru turul doi de scrutin, reducerea timpului destinat votării, stabilirea expresă a termenelor când pot fi nimicite listele electorale, etc.
O altă propunere prevede stabilirea orelor de votare de la 8.00 până la 20.00 față de 07.00-21.00 cum este în prezent.
De asemenea, se propune stabilirea unor norme referitoare la conținutul și modalitatea efectuării publicității electorale, procedurii de contestații, precum și a sancțiunilor pentru grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media.
Proiectul de lege urmează a fi votat și în lectura a doua.