Modificările la Codul educației, care ar fi lăsat fără locuri de muncă mai mulți șefi ai Direcțiilor de educație, suspendate de CC
Curtea Constituțională (CC) s-a răzgândit în privința modificărilor la Codul educației votate în lectură finală, în august, de către Parlament, care ar lăsa fără funcții mai mulți șefi ai Direcțiilor de educație raionale.
Sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din Codul educației a fost depusă de deputatul ex-socialist Gaik Vartanean, afiliat acum partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN).
Astfel, se suspendă acțiunea articolului 48 alin. (4) din Codul educației, în redactarea Legii nr. 257 din 17 august 2023 – „conducătorul organului local de specialitate în domeniul învățământului este desemnat prin concurs, organizat în baza regulamentului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, și numit în funcție, pentru un termen de 4 ani, prin decizia autorității administrației publice locale de nivelul al doilea/prin hotărârea Adunării Populare a Găgăuziei. Una și aceeași persoană nu poate deține funcția de conducător al organului local de specialitate în domeniul învățământului mai mult de 8 ani, indiferent de întreruperile din activitate”.
Totodată, au fost suspendată, până la soluționarea în fond a cauzei, acțiunea articolului II alineatele (2) – (9) din Legea nr. 257 din 17 august 2023 – raporturile de serviciu ale conducătorilor organelor locale de specialitate în domeniul învățământului de la a căror numire în funcție au trecut mai mult de 4 ani, ale celor care nu au fost numiți prin concurs, precum și ale conducătorilor care au fost numiți pe perioadă nedeterminată încetează de drept la data expirării termenului de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Plenul Curții a menționat că în situația în care acțiunea normelor contestate nu ar fi suspendată, la expirarea termenului de 45 de zile, calculat de la 1 septembrie 2023, acestea vor produce efecte ope legis. În acest sens, vor fi încetate raporturile de muncă cu mai multe persoane, iar în locul lor vor fi desemnați interimari.
„În cazul în care, ipotetic, Curtea va constata neconstituționalitatea normelor contestate, legea producându-și efectele, hotărârea ei va influența în mod negativ certitudinea juridică. Totodată, suspendarea prevederilor contestate ar putea preveni încălcarea unor drepturi fundamentale, e.g. dreptul la muncă”, notează CC.
Parlamentul a anunțat anterior că perioada în care tinerii specialiști angajați în sistemul educațional vor beneficia de facilități din partea statului va fi extinsă de la trei la cinci ani. Un proiect de modificare a Codului educației, care prevede acest lucru, a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați.
Potrivit documentului, se va majora și valoarea indemnizațiilor pe care le vor primi tinerii specialiști. Respectiv, absolvenții instituțiilor de învățământ superior vor primi indemnizații în valoare de 200 mii de lei. Iar în cazul tinerilor care au absolvit instituțiile de învățământ profesional tehnic, indemnizațiile vor crește de la 96 mii de lei la 160 mii de lei.
De asemenea, tinerii specialiști angajați în instituțiile publice de învățământ din mediul rural și din centrele raionale vor beneficia, pe o perioadă de cinci ani, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică.
Modificarea Codului educației prevede măsuri de îmbunătățire a sistemului educațional la toate nivelele. În premieră, în cadrul instituțiilor de învățământ superior, va fi introdusă posibilitatea de realizare a învățământului dual.