MMPS: R. Moldova avansează în integrarea europeană prin ratificarea noilor prevederi din Carta socială europeană revizuită
Guvernul a aprobat ratificarea a încă opt prevederi suplimentare din Carta socială europeană revizuită, la cele 63 prevederi deja ratificate, ceea ce reflectă angajamentul continuu al R.Moldova față de drepturile sociale și economice, se arată în comunicatul Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS).
Noile prevederi care urmează a fi ratificate, se referă la aspecte esențiale ale drepturilor sociale și economice: „Recunoașterea dreptul lucrătorilor la un coeficient majorat de salarizare pentru orele suplimentare. Implementarea acestui articol va aduce beneficii directe pentru angajați, asigurând o compensare adecvată pentru munca suplimentară și contribuind la echitatea salarială. Dreptul copiilor și al tinerilor la protecție, inclusiv includerea timpului petrecut în cadrul formării profesionale în timpul normal de lucru. Aceasta va sprijini integrarea tinerilor pe piața muncii și va asigura o tranziție lină de la educație la ocupare. Dreptul la formare profesională. Aceste prevederi vor promova accesul egal la formare profesională și educație continuă, contribuind la dezvoltarea competențelor și recalificarea lucrătorilor, inclusiv a celor cu dizabilități și a șomerilor de lungă durată. Dreptul persoanelor cu dizabilități la autonomie, integrare socială și participare în viața comunității. Ratificarea acestui articol va întări angajamentele noastre față de incluziunea socială și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, în conformitate cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, comunică ministerul.
MMPS punctează că ratificarea acestor articole va consolida cadrul juridic în domeniul social, aliniind R. Moldova la standardele europene. Totodată, ele vor contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă și protecția socială a cetățenilor, prin promovarea formării profesionale, esențială pentru dezvoltarea economică și incluziunea grupurilor vulnerabile, în special a persoanelor cu dizabilități, precizează sursa citată.
Carta Socială Europeană este un tratat al Consiliului Europei, care stipulează drepturile și libertățile omului și impune mecanisme de supraveghere pentru protejarea acestora. Carta se concentrează pe drepturi fundamentale precum locuința, sănătatea, educația, angajarea, protecția juridică și socială, circulația liberă a persoanelor și combaterea discriminării.