Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   MMPS: Lansăm platforma online dedicată…

MMPS: Lansăm platforma online dedicată serviciilor de îngrijire a copilului

Sursa: serviciialternative.gov.md

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) anunță, că va avea loc lansarea platformei serviciialternative.gov.md, un proiect dedicat serviciilor alternative de îngrijire a copilului în R. Moldova. „Data de 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, a fost aleasă simbolic pentru a sublinia angajamentul nostru față de bunăstarea și dezvoltarea armonioasă a celor mici”, comunică ministerul.

„În anul 2022, Republica Moldova a făcut un pas semnificativ spre diversificarea și îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a copilului prin adoptarea Legii Nr. 367/2022. Această lege a introdus, pentru prima dată, în cadrul legislativ trei tipuri de servicii alternative de îngrijire destinate copiilor sub 3 ani:

a) servicii alternative de îngrijire a copiilor organizate de angajator la locul de muncă;
b) servicii alternative de îngrijire individualizată a copiilor;
c) servicii alternative de îngrijire a copiilor de tip familial”, informează ministerul.

Aceste servicii au fost create pentru a completa și diversifica spectrul de servicii existente, aducând o perspectivă proaspătă și modernă în îngrijirea timpurie a copilului. Ministerul Muncii și Protecției Sociale, recunoscând importanța și necesitatea extinderii serviciilor de îngrijire a copilului, a aprobat Programul Național de extindere a serviciilor de îngrijire, incluzând serviciile alternative ca domeniu esențial de intervenție, comunică MMPS.

„Lansarea acestei platforme reprezintă un pas important în angajamentul nostru de a oferi copiilor din Republica Moldova îngrijirea și susținerea de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios. Sunt convins, că diversificarea serviciilor de îngrijire va aduce beneficii semnificative nu doar copiilor, ci și familiilor, în special pentru părinții care vor să lucreze și să combine armonios viața profesională cu cea personală. Aceste servicii alternative îi vor încuraja să rămână aici acasă și să creștem împreună o Moldovă europeană în care fiecare copil are o familie”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, partener strategic în promovarea dezvoltării durabile și incluzive în țara noastră.