„Mizăm că autoritățile vor găsi o soluție”. Fostul sediu al Procuraturii Generale nu va fi oferit Procuraturii Anticorupție. Motivul invocat de Guvern
La aproape o lună după ce Procuratura Anticorupție (PA) anunța că noul sediu al instituției va fi în clădirea de pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, reprezentanții Guvernului declară joi, 1 august, că sunt în căutarea unei noi locații.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, menționează într-un comunicat faptul că, după o evaluare atentă, s-a constatat că alte două instituții nu pot fi mutate din sediul vechi al Procuraturii, „având în vedere echipamentul specializat pe care îl folosesc”.
„(…) Vom găsi împreună un sediu optim și adecvat pentru noii angajați ai Procuraturii Anticorupție”, subliniază Daniel Vodă într-o postare pe Telegram.
Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții PA ne-au confirmat că instituția a fost informată că fostul sediu al Procuraturii Generale, de pe str. Bănulescu-Bodoni 26, nu va fi oferit Procuraturii Anticorupție. Aceștia speră că autoritățile competente vor găsi „o soluție adecvată cât mai curând posibil”.
„Cu toate acestea, menționăm că deja am început procesul de recrutare și urmau să fie angajate mai multe persoane, însă în condițiile actuale, spațiul limitat al clădirii în care ne aflăm nu ne permite angajarea a mai mult de 6-8 persoane. Deși nu avem încă un spațiu adecvat pentru noii colegi, ne angajăm să continuăm să ne facem munca cu aceeași dedicație și profesionalism. Menționăm că lipsa unui sediu potrivit ne face munca mai dificilă, însă activitatea noastră va continua fără întreruperi și ne menținem angajamentul ferm în lupta împotriva corupției (…)”, au precizat reprezentanții PA pentru ZdG.
La începutul lunii iulie 2024, PA anunța că noul sediu al instituției va fi în clădirea de pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, unde sunt Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB). Conform unui comunicat de presă emis atunci de PA, Ministerul Justiției a informat procurorul general, la 28 iunie, că „Guvernul R. Moldova a agreat, cu instituțiile corespunzătoare, transferul clădirii din municipiul Chișinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni 26, pentru sediul Procuraturii Anticorupție”.
Parlamentul a votat, în 2016 și în august 2023, legi care prevăd că Guvernul va asigura Procuratura Anticorupție cu un sediu.
„Lupta împotriva corupției și fortificarea sistemului de justiție este o prioritate națională și o condiție obligatorie în calea spre Uniunea Europeană. Fără asigurarea unui sediu corespunzător în termeni cât mai restrânși, riscăm să fie blocată toată activitatea Procuraturii Anticorupție, întrucât, conform modificărilor legislative recente, suportul operativ pe dosare de corupție de nivel înalt trebuie asigurate de Procuratura Anticorupție, care nu deține suficient spațiu să angajeze peste 50 de ofițeri și alți funcționari publici pentru activitatea și obligația dată în competența sa și anume lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel și a proteja fondurile europene ce vor fi acordare Republicii Moldova în contextul aderării la UE”, susțin reprezentanții PA.
Peste zece sedii examinate de PA până în luna mai
În luna mai, în cadrul unei emisiuni difuzate la TV8, șefa PA Veronica Dragalin a menționat că, până la acel moment, a analizat mai multe clădiri ca potențiale sedii.
„Din luna septembrie, procurorul general și eu personal am fost la mai multe clădiri în Chișinău, cred că vreo zece, să vedem dacă sunt sau nu acceptabile pentru condițiile care ne trebuie pentru PA. Noi de patru ori am fost de acord cu clădirea propusă, dar de patru ori până la urmă nu s-a reușit din anumite motive”, a punctata Dragalin.
Până în prezent, mai multe edificii ale unor instituții publice au fost luate în considerare pentru a fi utilizate ca sediu pentru PA. Este vorba de clădirea veche și neterminată a Procuraturii Generale, de pe strada Alexandru cel Bun din capitală, achiziționată încă în 2005 cu 9 milioane de lei.