Principală  —  IMPORTANTE   —   Mitropolitul Vladimir îndeamnă cetățenii să…

Mitropolitul Vladimir îndeamnă cetățenii să participe la scrutinele din 20 octombrie: „Să vă îndepliniți conștiincios această datorie”

Sursa foto: mitropolia.md

Mitropolitul Vladimir îndeamnă cetățenii moldoveni să participe la alegerile prezidențiale și la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, „indiferent de viziunile și preferințele politice personale”. Apelul Înalt Prea Sfinţitului Vladimir a fost publicat miercuri, 16 octombrie, de către Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse.

De voturile pe care le vom face în această zi depinde nu doar prezentul nostru, dar și viitorul generațiilor ce vin, susține mitropolitul Vladimir.

„Pe data de 20 octombrie ne așteaptă un important eveniment civic, în cadrul căruia vom decide nu doar cine va fi la cârma țării în calitate de președinte pentru următorii patru ani, dar și care va fi drumul nostru de mai departe.

În calitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova dar și de concetățean, vă îndemn pe toți să vă îndepliniți conștiincios această datorie pe care o avem cu toții, indiferent de viziunile și preferințele politice personale și să fiți responsabili din punct de vedere cetățenesc. Iar înainte de a lua această importantă decizie, vă îndemn ca la sfânta și dumnezeiasca Liturghie să vă sfătuiți cu cel mai înțelept și nepărtinitor sfetnic – mântuitorul nostru Iisus Hristos, după care să luați hotărârea pe care o considerați corectă.

Să fim deci cu luare aminte, pentru că de voturile pe care le vom face în această zi depinde nu doar prezentul nostru, dar și viitorul generațiilor ce vin (…)”, se spune în comunicatul publicat de Mitropolia Moldovei.

În 2016, mitropolitul Vladimir, pe numele său de mirean Nicolae Cantarean, a încălcat regulile bisericeşti, implicând biserica în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016, după ce şi-a anunţat practic susţinerea pentru candidatul pro-rus de atunci, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din R. Moldova, numindu-l, în faţa altarului, „domnul preşedinte Dodon”.

Pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

Anterior, Parlamentul R. Moldova a aprobat Declarația cu privire la integrarea europeană a țării noastre. Documentul exprimă convingerea că „doar aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al R. Moldova”.

În document se constată că Uniunea Europeană, timp de decenii, a fost „un partener de nădejde al țării noastre, oferind dezinteresat suport logistic şi financiar pentru rezolvarea multiplelor probleme interne ale R. Moldova. De asemenea, datorită suportului generos din partea UE și al statelor membre, R. Moldova a depășit criza provocată de pandemia Covid, precum și criza energetică din iarna 2022-2023”.