Mitropolitul Vladimir îl cheamă la dialog pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după ce mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au trecut la Mitropolia Basarabiei: „Nu se va putea instaura pacea în acest teritoriu într-o așa situație”
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, și Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova îl cheamă la dialog pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după ce Sfântului Sinod de peste Prut a luat pe 29 februarie 2024 o decizie prin care a fost reafirmat faptului că toți clericii ortodocși români din R. Moldova care revin la Mitropolia Basarabiei sunt „clerici canonici și credincioși binecuvântați”, iar orice sancțiune disciplinară aplicată lor pe motivul apartenenței la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă.
Potrivit scrisorii adresate Patriarhului Daniel, Mitropolia Moldovei consideră că este necesar un dialog între cele două părți, în contextul în care mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, au trecut la Mitropolia Basarabiei, iar cea din urmă i-a primit, chiar dacă aceștia, potrivit documentului, au comis „grave abateri morale”.
„Cu durere privim la modul în care, sub acoperământul Hotărârii Sinodale din 19 decembrie 1992, clericii opriți ori caterisiți pentru grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei. Alții, care până mai ieri declarau fidelitate nestingherită Mitropoliei Moldovei, au părăsit Mitropolia noastră fără să ceară carte canonică de eliberare, carte pe care o oferim fiecărui cleric care o solicită.
Se cade, Preafericirea Voastră, să privim cu înțelepciune asupra unei situații vătămătoare ce se creează, situație față de care noi suntem deschiși la dialog și cooperare. Nu se va putea instaura pacea și ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație. Ne dorim, Părinte Patriarh, să conviețuim în dragoste și pace cu Mitropolia Basarabiei, pledăm pentru un dialog constructiv, însă ne-am izbit întotdeauna de opacitate și înverșunare, întrucât unii pretinși sfetnici și pseudo-sfătuitori ai Mitropoliei Basarabiei antrenați în lucrarea împăciuirii instituțiilor noastre au semănat necontenit zâzanie și discordie. Cu părere de rău, chiriarhul acestei mitropolii a căzut pradă unui grup de influență căruia această situație conflictuală îi este de folos, iar ceea ce îi călăuzește sunt interesele personale”, se arată în document.
Scrisoarea a fost elaborată după ce joi, 29 februarie 2024, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub președinția Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la care a fost „reafirmat” faptul „că toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992”.
După ce zeci de preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, au trecut la Mitropolia Basarabiei, a Patriarhiei Române, ca sancțiune, Mitropolia Moldovei a anunțat că îi oprește de la oficierea celor sfinte, pentru „părăsirea samovolnică” a Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Preoții, însă, continuă să-și țină slujbele în comunitățile lor și spun că aceste sancțiuni nu sunt valabile. Pe de altă parte, reprezentanții Mitropoliei Moldovei susțin că toate slujbele ținute de preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei și au fost opriți ulterior de la oficierea celor sfinte, toate cununiile, botezurile sau alte servicii ar fi nule.