Ministrul Justiției, despre activitatea Comisiei pre-vetting: „Soluții imediate și magice nu există”. CSJ va emite luni prima decizie în privința unui judecător care nu a promovat evaluarea integrității
Ministerul Justiției va veni „în scurt timp cu măsurile concrete care vor accelera procesul de evaluare” a candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, susține ministrul Sergiu Litvinenco. Acesta a calificat deciziile adoptate recent de judecători drept „extrem de dubioase”, iar situația din sistemul justiției – „extrem de gravă”.
Potrivit datelor de pe portalul instanței supreme, șapte din cei 11 judecători rămași în concurs, care nu au promovat evaluarea, au contestat decizia Comisiei pre-vetting la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) – Iurie Bejenaru, Anatolie Țurcan, Vitalie Stratan, Angela Bostan, Vladislav Holban, Sergiu Osoianu și Ecaterina Buzu.
Completul de judecată special pentru examinarea contestațiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei urmează să emită luni, 6 februarie, prima decizie, în privința judecătorului Anatolie Țurcan, de la CSJ. În cauza magistratei Angela Bostan, de la Curtea de Apel Chișinău, a fost anunţată întrerupere fără termen până la examinarea de către Curtea Constituţională a sesizării privind excepţia de neconstituţionalitate.
„Pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii au aplicat 28 de judecători. Până în prezent, 5 judecători au promovat evaluarea integrității, iar 16 au fost respinși. În cazul a 7 judecători, Comisia de prevetting trebuie să se expună în scurt timp. Astfel la moment rata de promovare a integrității judecătorilor constituie circa 23%. Iar rata celor care nu au promovat testul de integritate este 76%.
Concluziile sunt foarte simple. Procesul de evaluare trebuie continuat și accelerat. Pentru că e calea corectă și unică. Soluții imediate și magice nu există”, a afirmat ministrul Justiției, într-o postare pe rețelele de socializare”.
Marți, 31 ianuarie, Comisia pre-vetting a informat că alți patru candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor – magistrații Mihail Bușuleac, de la Judecătoria Cahul, Veronica Cupcea, de la Judecătoria Orhei, Aliona Miron de la Curtea Supremă de Justiție și Nicolae Șova de la Judecătoria Chișinău – nu au promovat evaluare integrității lor financiare și etice.
Comisia pre-vetting a anunțat recent și deciziile în privința a trei candidați non-judecători, de pe lista înaintată de Parlament, la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, potrivit Comisiei, candidații din rândul non-judecătorilor Evgheni Florea, profesor universitar la Universitatea de Stat din Comrat, și Ilie Mămăligă, avocat, nu au depus în termen declarația de avere și interese personale cu datele actualizate pentru ultimii 5 ani și/sau anexele solicitate, fapt ce a dus la nepromovarea evaluării de către aceștia. Candidatul Fiodor Bria, lector la Universitatea Liberă Internațională, s-a retras din concurs, nepromovând astfel evaluarea.
Până acum, doar cinci candidați la funcții în CSM au promovat evaluarea Comisiei pre-vetting – Livia Mitrofan şi Maria Frunze de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, Ioana Chironeţ, judecătoare la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, Vasile Șchiopu, judecător la Judecătoria Ungheni și Sergiu Caraman, judecător la Judecătoria Criuleni.
Din cei 23 de judecători de carieră, rămași în concursul de ocupare a funcției de membru în CSM, 5 candidați au promovat evaluarea, 11 nu au promovat și nu mai pot participa la concurs, iar 7 candidați își așteaptă deciziile.
După ce Comisia Pre-Vetting a anunțat că magistrații Iurie Bejenaru, Anatolie Țurcan, Vitalie Stratan, Angela Bostan și Vladislav Holban nu au promovat evaluarea Comisiei, Ziarul de Gardă a contactat telefonic judecătorii pentru a-i întreba cum cataloghează decizia, dacă o vor ataca în instanță și dacă vor continua să activeze în sistemul judecătoresc.
Conform legislației, decizia Comisiei de evaluare poate fi contestată de către candidatul evaluat în termen de 5 zile de la data recepționării de către acesta a deciziei motivate, fără respectarea procedurii prealabile. Astfel, candidatul evaluat poate contesta decizia defavorabilă a Comisiei de evaluare la Curtea Supremă de Justiție, în cadrul căreia se instituie un complet de judecată special compus din 3 judecători și un judecător supleant. Judecătorii și judecătorul supleant sunt desemnați de președintele Curții Supreme de Justiție și confirmați prin decret al președintelui R. Moldova.
La examinarea cererii de contestare a deciziei Comisiei de evaluare, completul de judecată special din cadrul Curții Supreme de Justiție poate adopta una dintre următoarele decizii:
- respingerea cererii de contestare;
- admiterea cererii de contestare și dispunerea reluării procedurii de evaluare a candidatului de către Comisia de evaluare.
Decizia completului de judecată special din cadrul Curții Supreme de Justiție este irevocabilă din momentul emiterii.