Ministrul Educației și Cercetării, despre buget și salariile profesorilor în municipiul Chișinău: „În 2023, 146 de milioane de lei au rămas nevalorificate din cauza unei planificări inadecvate”
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a scris un mesaj pe o rețea de socializare în urma ultimelor declarații ale reprezentanților primăriei Chișinău privind bugetul și salarizarea profesorilor din municipiul Chișinău.
Vineri, 15 noiembrie, edilul Chișinăului, Ion Ceban, a acuzat guvernarea că ar încerca să „pună în genunchi” bugetul municipal și că ar da vina pe Primărie pentru acțiuni de care instituția nu este responsabilă. Acesta a declarat că Guvernul ar fi „tăiat din salariul profesorilor pentru acest an pentru municipalitate, iarăși prin abordare discriminatorie cu – 164 de milioane de lei”.
Ministrul menționează că resursele ar fi „suficiente”, dar trebuie redistribuite de la articolele unde există economii (energie, utilități, alimentație și alte servicii) către salarizare. De asemenea, Perciun spune că primăria a planificat cheltuieli de 384 de milioane de lei pentru energie și utilități în acest an, dar până în noiembrie a cheltuit doar 220 de milioane.
Dan Perciun a prezentat date unde explică bugetul municipal Chișinău pentru educație. Acesta a specificat că bugetul destinat educației, care include școlile, grădinițele, școlile speciale, instituțiile extrașcolare și altele, este constituit din transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat și resursele alocate de primăria Chișinău.
Bugetul pentru educație al Chișinăului în 2024 este, în prezent, de 4,14 miliarde de lei, din care Guvernul va aloca 3,51 de miliarde, iar primăria s-a angajat să contribuie cu 612 milioane.
Până la mijlocul lunii noiembrie, primăria a cheltuit doar 80% din acești bani. Primăria a cheltuit 85% din sumele provenite de la Guvern și 57% din resursele proprii.
„Primăria are autonomie în repartizarea fondurilor primite de la bugetul de stat pe diverse articole de cheltuieli. Instituția decide cât alocă din fondurile guvernamentale pentru salarii, energie și utilități, alimentație, reparații etc. Dacă în cazul școlilor există o restricție inițială legată de bugetul total alocat, bazată pe numărul de elevi, în cazul grădinițelor nu există nici măcar această limitare”, precizează ministrul.
„Primăria decide cum alocă fondurile primite de la Guvern pe diverse articole de cheltuieli. (…) De remarcat că, în general, municipiul Chișinău manifestă o disciplină bugetară deficitară. În 2023, deși Guvernul a alocat 3,452 miliarde de lei, Primăria a reușit să absoarbă doar 3,06 miliarde, ceea ce înseamnă că 146 de milioane de lei au rămas nevalorificate din cauza unei planificări inadecvate”, mai transmite Dan Perciun.
În replică, primarul capitalei, Ion Ceban, a menționat că „a văzut astăzi cum au ieșit cu un km de explicații și informații care nu sunt relevante”.
„Noi suntem gata ca să fie formată o comisie din reprezentanți ai sindicatelor, Ministerului de Finanțe, Primăria Chișinău, reprezentanții Guvernului, pentru ca acest subiect să fie transparent pentru toată lumea. (…) Nicio primărie din țară nu este responsabilă de a asigura salariile profesorilor, de acest lucru este responsabil nemijlocit, direct, plenar Guvernul Republicii Moldova, conform prevederilor Legislației naționale. (…) Este o nouă schemă pentru a spune că Primăria Chișinău se face vinovată ca și în cazul asistenților personali, sociali, dar nu avem dreptul prin lege să facem ceea ce încearcă să ne pună pe umeri Guvernul”, a scrie Ceban pe rețelele de socializare după ședința Primăriei.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, total prin proiectul modificării Legii bugetului pentru autoritățile publice locale de nivelul I și II vor fi alocate peste 277 de milioane de lei. Dintre acestea, pentru instituțiile de invățământ preșcolare, școli de artă, școli sportive gestionate de APL I (primării) – peste 52 de milioane de lei, iar pentru instituțiile de învățământ primare, gimnazii, licee, școli de artă, școli sportive gestionate de autoritățile publice locale de nivelul II – peste 224 de milioane de lei, inclusiv municipiului Chișinău peste 38,6 milioane de lei.