Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul de externe al Poloniei…

Ministrul de externe al Poloniei a declarat că țările care se învecinează cu Ucraina sunt „obligate” să doboare rachetele rusești. NATO susține că asemenea acțiuni „vor avea consecințe”

Imagine simbol. Președintele polonez Andrzej Duda (stânga) și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pe 9 iulie 2023 la Luțk, în nord-vestul Ucrainei. Sursa foto: Reuters

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Polonia și alte țări învecinate cu Ucraina au „obligația” de a doborî rachetele rusești care se apropie de teritoriile lor, înainte ca acestea să intre în spațiul lor aerian. NATO a avertizat că asemenea acțiuni vor avea consecințe asupra întregii alianțe, scrie Meduza.

Sikorski, într-un interviu acordat Financial Times, a afirmat că Varșovia are obligația de a asigura siguranța cetățenilor săi, în ciuda temerilor alianței de a fi atrasă într-un război împotriva Rusiei.

„Apartenența la NATO nu „anulează” responsabilitatea fiecărei țări de a-și proteja spațiul aerian. Este obligația noastră constituțională”, a declarat Sikorski.

Doborârea rachetelor rusești care intră în spațiul aerian polonez ar fi legitimă autoapărare, a mai adăugat oficialul, deoarece altfel riscul ca resturile să rănească pe cineva „devine semnificativ”.

De cealaltă parte, NATO a recunoscut dreptul membrilor alianței de a-și apăra spațiul aerian, dar a avertizat cu privire la posibilele consecințe pentru alianță în ansamblu.

„NATO are responsabilitatea de a preveni o nouă escaladare a războiului din Rusia. NATO nu este parte a conflictului și nu va deveni parte a acestuia”, a precizat serviciul de presă al alianței într-un comunicat.

Vladimir Zelenski a îndemnat anterior țările occidentale să doboare rachetele și dronele rusești deasupra teritoriului ucrainean, așa cum au făcut în timpul atacului Iranului asupra Israelului în aprilie. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins propunerea, afirmând că alianța nu va fi parte la conflict.

La începutul lunii iulie, Varșovia și Kievul au semnat un acord de cooperare în domeniul securității care include dezvoltarea unui mecanism de interceptare a rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei. La sfârșitul lunii august, Zelenski a declarat că ar dori ajutor din partea Varșoviei pentru doborârea rachetelor, cel puțin deasupra părții de vest a țării. „Înțeleg că sprijinul mai multor țări este necesar aici, iar Polonia ezită să nu fie singură cu o astfel de decizie”, a spus el.