Principală  —  Ştiri   —   Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, la…

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, la Conferința Generală UNESCO: „Lumea noastră se află la răscrucea unor numeroase crize”

Sursă foto: mc.gov.md

Ministrul Culturii al R. Moldova, Sergiu Prodan, s-a adresat astăzi, 10 noiembrie, membrilor delegațiilor participante la cea de-a 42-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO de la Paris. El a reiterat inițiativele realizate în R. Moldova și a menționat că este nevoie de adaptarea UNESCO la noile provocări globale. 

Oficialul de la Chișinău a repetat apelul R. Moldova pentru retragerea trupelor rusești din Ucraina, susținerea față de măsurile de urgență ale UNESCO pentru Ucraina și tot sprijinul necesar pentru reconstrucția țării vecine. La fel, el a condamnat atacurile teroriste împotriva Israelului, cerând eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor, și și-a exprimat îngrijorarea față de situația umanitară din Gaza.

Într-o perioadă marcată de incertitudine, misiunea UNESCO de a consolida o cultură a păcii și a cooperării internaționale este mai relevantă ca niciodată. Cu toate acestea, în timp ce vorbim, lumea noastră se află la răscrucea unor numeroase crize”, a spus Sergiu Prodan.

Ministrul a declarat că R. Moldova este deschisă să lucreze cu UNESCO în privința patrimoniului cultural imaterial, iar printre pașii făcuți în acest sens se numără aprobarea Regulamentului privind circulația bunurilor culturale și înființarea Serviciul de circulație și de înregistrare a bunurilor culturale mobile. 

Vorbim astăzi și despre accentul ce trebuie pus pe educația digitală. Pentru a crea un mediu care să favorizeze dezvoltarea creativității, valorificăm rezultatele proiectelor deja implementate cu sprijinul UNESCO în Republica Moldova. Printre acestea se numără, în special, proiectul Transformarea digitală a industriilor creative și culturale, realizat cu sprijinul valoros al partenerilor noștri, cărora le mulțumim.

În același spirit, Republica Moldova este pe cale să finalizeze Programul național de dezvoltare a industriilor creative, prin care ne propunem să sprijinim, să încurajăm și să dezvoltăm industriile creative, inclusiv pe baza experienței țărilor membre ale Uniunii Europene și a recomandărilor UNESCO”, a menționat ministrul Culturii.

Spre sfârșitul discursului său, Sergiu Prodan și-a exprimat convingerea că recomandarea Comisiei Europene privind lansarea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova „va ajuta țara noastră să se încadreze mai activ și în circuitul cultural și valoric european”.